MARIKA AHLAVUO & HANNU HYYPPÄ
Vuoden 2001 alussa fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio eli voimakasta digimurrosta. Perinteisen maanmittaustutkimuksen rinnalle alkoi kehittyä monialainen tutkimus- ja kehitystoiminta. Tähän vaikutti vahvasti se, että prof. Henrik Haggrén teki totutusta kaavasta poikkeavia avauksia. Koulutussuunnittelija Marika Ahlavuon saaminen Dipolista vastaamaan verkostoyhteyksistä ja tiedon mallintamisesta sekä tutkijatohtori Hannu Hyypän rekrytointi avaruustekniikan tutkimusryhmästä pohjautui jo aikaisempaan yhteistyöhön.
Uskoimme vahvasti siihen, että meillä olisi uudenlaista annettavaa tutkimukseen ja sen näkyväksi tekemiseen yhteiskunnassa. Professori Haggrénin 3D-tutkimus, tiedon mallintaminen ja tulevaisuuteen suuntaava ajattelutapa oli alansa huippua maailmanlaajuisestikin, joten ryhmään oli mukava hypätä mukaan. Parin vuosikymmenen aherrus on nyt palkittua ja arvostettua Suomessa.
Artikkelissa pohditaan sitä kehityskulkua, joka on ollut vaikuttamassa siihen, että ryhmämme on palkittu Aalto-yliopistossa Aalto Excellence Recognitionilla innovatiivisesta työskentelystä kulttuurin saralla. Olemme myös hankkineet runsaasti tutkimusrahoitusta ja yhteistyökumppaneita kulttuurialan hankkeisiin, joissa tavoitteena on löytää kulttuurialan toimijoille mahdollisuuksia edetä seuraavaan digitaalisen sisällön esittämisen ja kokemisen vaiheeseen. OKM:n strategia on vähitellen tukemassa digitaalisuuden laaja käyttöönottoa.
Lue koko artikkeli pdf-muodossa:
Marika Ahlavuo ja Hannu Hyyppä: Pari vuosikymmentä digitaalisen kulttuurin kelkassa