SKAY 40-v. synttärit – ja siellä kaikilla oli niin mukavaa!

SAIJA TOIVONEN
Vuonna 1978 laukaistaan ensimmäinen GPS-satelliitti, tehdään ensimmäinen ­suomalainen lentokonekaappaus ja ­Kekkonen aloittaa viidennen virkakautensa. Mikrot saavat osakseen uutuudenviehätystä niin keittiössä kuin toimistolla ja työttömien määrä nousee ennätysvauhtia. Tällaiseen ­toimintaympäristöön päätetään perustaa Suomen kiinteistöarviointiyhdistys tehtävänään edistää ammattitaitoista ja hyvää kiinteistöarviointitapaa ja sen tunnettavuutta.

11. huhtikuuta juhlistettiin Suomen kiinteistöarviointiyhdistyksen 40-vuotissyntymäpäiviä juhlaseminaarilla. Juhlapaikkana toimi peruskorjauksesta uljaasti uuteen kukoistukseensa noussut Dipoli, joka toi monille hauskoja muistoja mieleen. Koska kyseessä oli yhdistyksen juhlavuosi, oli seminaarin esiintyjäkattauskin aivan erityinen. Päivän pääpuhujina sykähdyttivät USA:n entinen Suomen suurlähettiläs Bruce Oreck,  Helsingin kaupunkiympäristön apulaispormestari Anni Sinnemäki  ja Sander Scheurwater RICSistä. Tutumpina kiintotähtinä toimivat Aalto-yliopiston kiinteistötalouden professori Kauko Viitanen, toimitusjohtaja Markku Mäkiaho (OP Kiinteistösijoitus) ja Ruotsista saakka saapunut Invest Manager Annina Salakka (Brunswick Real Estate). Seminaarin vetäjänä toimi yhdistyksen puheenjohtaja Saija Toivonen Aalto-yliopistosta.

Seminaariesityksistä ei puuttunut säkenöintiä eikä sanomaa, niin tiukan keskittyneessä otteessa valovoimaiset puhujat kuulijakuntansa pitivät. Bruce Oreck ravisteli seminaarikansaa heräämään tulevaisuuden kynnykselle ja kielsi takertumasta helppoihin ratkaisuihin, saatikka menneisyyteen. Hänen mukaansa olennaista on erottua ja olla puoleensa vetävä myös globaalissa taistossa. Brucen esityksen jälkeen hengitys oli tuskin ehtinyt tasaantua, kun Sinnemäki jo esitteli kaupunkialueiden tulevaisuuden kehityslinjoja. Anni ei nähnyt tilannettamme niin hälyttävänä kuin Bruce, mutta laakereilla lepäämiseen ei hänkään kehottanut. Näistä toimintaympäristön laajuisista maalailuista siirryttiin käytännön kiinteistöarviointitoiminnan tasolle Sandersin esitellessä tutkimustuloksiaan, jotka kertoivat arvioinnin tulevaisuudesta. Sanders kertoi keinoälyn ja lohkoketjujen tukevan meitä tulevaisuudessa monessa tehtävässä ja opasti ajattelemaan asiakaskokemusta uudessa, entistä korostuneemmassa valossa. Tulevaisuudessa arvioitsija voi olla kultaakin arvokkaampi neuvonantajana sekä tiedon tulkitsijana ja analysoijana. Päivän esitysten päätteeksi kenellekään ei liene jäänyt epäselväksi, että arvioitsijan tehtäväsarka on tulevaisuudessa paitsi haastava myös kutkuttavan jännittävä. Arviointitoimintaa kehittämään esitettiin myös kriittisiä näkemyksiä, jotka kuulijat varmasti painoivat mietintämyssyihinsä ratkaistaviksi.

Syntymäpäiväjuhla huipentui seminaariesityksen jälkeen ja cocktailtilaisuuden vahvistamana illallisjuhlaan. Kolmen ruokalajin illallisherkut nautittiin teekkaripohjaisen Polirytmi-orkesterin johdolla ja vieraiden suupieliä nosteli ylöspäin palkittu koomikko Sampsa Simpsanen. Paljon onnea -laulu kajahti salin täydeltä SKAY:n hallituksen kerääntyessä puhaltamaan syntymäpäiväkakun kynttilöitä illan hämärtyessä loppuaan kohden. Vielä kerran hurrattiin yhteen ääreen: Paljon onnea 40-vuotias Suomen kiinteistöarviointiyhdistys!

Vaikka toimintaympäristö on muuttunut viimeisen 40 vuoden aikana radikaalisti, on SKAY:n perustehtävä edelleen täysin relevantti.  Tässä nykyisessä, nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä yhdistyksen täytyy kuitenkin profiloitua jopa entistä tarkemmin, jotta se pystyy myös jatkossa täyttämään sille asetetut tehtävät. SKAY tekee työtä sen eteen, että kaikki arviointiin liittyvät toimijat voisivat tehdä yhteistyötä ja tukea näin arviointitoiminnan kehittymistä vastaamaan tulevaisuuden tarpeisiin. SKAY:n tämän hetken merkittävimpiä käynnissä olevia projekteja on uuden kansainvälisen arviointistandardin, IVS:n kääntäminen suomeksi. Viime vuonna aloitettuja kehittämishankkeita ovat myös olleet yhdistyksen roolin terävöittäminen ja visuaalisen ilmeen uudistaminen, josta konkreettisina tuotoksina on esitelty jo uusi logo ja yhdistyksen nettisivut.

Kiinteistöarviointi on tiiviisti liitoksissa yhteiskuntaan ja siinä vaikuttaviin muutosvoimiin kuten erilaisiin megatrendeihin, draivereihin, heikkoihin signaaleihin ja villeihin kortteihin. Muutokset yhteiskunnassa tarkoittavat muutoksia myös kiinteistöarvioinnin toimintaympäristössä. Mutta miltä sitten näyttää tulevaisuus? Mitä kiinteistöarviointi on sitten, kun vietetään yhdistyksen 80-vuotispäiviä? Onko Mars miehitetty ja 3D-tulostus kulutuksen arkipäivää? Kehittävätkö koneet todella itseään kuten on ennustettu ja tapahtuuko arvioitsijan ja asiakkaan välinen kommunikaatio ajatuksen voimalla? Mitä ikinä tulevaisuus tuokaan mukanaan, SKAY on valmiina!

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Kirjoittaja

Vastaa