BVC 2019 tarjosi tieteellisen kattauksen

­

Kiinteistöarviointiyhdistyksen puheenjohtaja Saija ­Toivonen (vasemmalla) vaihtaa ­kuulumisia järjestelyistä vastanneiden Peter Palmin ja Victoria Tattin kanssa. Kuva: Ari Laitala.

TEKSTI: ARI LAITALA JA SAIJA TOIVONEN
Tällä kertaa perinteikäs kiinteistöarviointiin keskittyvä Baltic Valuation Conference järjestettiin rinnakkaisena 9.-11.5 Malmön yliopiston järjestämän Real Estate Research Conference:n kanssa.

Rinnakkaiselo toteutui yhteisissä arvioin­tia käsittelevissä sessioissa sekä mm. yhteisenä illanviettona 9.5. Yliopistoväen vahva edustus toi muuten varsin käytännönläheiseen BVC-konferenssiin hiukan uutta kulmaa. Keskusteluja syntyikin esim. johtopäätösten yleistettävyyteen liittyvistä näkökulmista.

Hyviin konferensseihin kuuluu joskus onnekkaitakin sattumia. Nyt sellainen osui Ari Laitalan kohdalle, kun hänen esitykseensä liittyen löytyi lähes täydellinen verrokki ruotsalaisten esittämänä. Aiheena oli rakennusten energiatodistusten hintavaikutukset asuntomarkkinoilla.

Kysymyksenasetteluun, dataan, menetelmiin, alustaviin tuloksiin ja johtopäätöksiin liittyi niin paljon samankaltaisuuksia, että tunnelma jossain määrin jopa lässähti. Mutta ainakin lahden tälle puolelle oli tuliaisina jatkokehittelyä ruokkivia oivalluksia.

BVC-konferenssin teemana oli avoimen datan monenlainen käyttö kiinteistöarvioinnissa. Aihepiiri oli ilmeisesti koettu jossain määrin haastavaksi, sillä esityksiä aihepiiristä oli lopulta suhteellisen vähän. Avoin data oli ehkä ajateltu lähinnä kiinteistötransaktioihin liittyviksi numeroiksi, kun se pohjimmiltaan on melkein mitä vain digitaalista ja ladattavaa tietoaineistoa, kuten kaupunki- ja rakennusmalleja, energiankulutusdataa, maankäyttöön liittyvää dataa, sosiaalisesta mediasta ammennettavaa dataa, valokuvia, videoi­ta, audiota, mallinnuksia (kuten melumallinnuksia) jne. On siis oletettavaa, että tätä teemaa tarjoillaan tavalla tai toisella BVC:ssa jatkossakin.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa