Hiilinielut ja globaali metsittäminen

TEKSTI: ARI LAITALA
Jonkinlaisena turvallisena ylärajana pidetty 1,5 asteen lämpeneminen esiteollisesta ajasta voi ylittyä jo lähivuosina. Pelkästään päästövähennysten kautta lämpenemisen pysäyttäminen ei onnistu. On onnistuttava myös hiilinielujen kasvattamisessa. Maankäyttösektorin ratkaisut näyttelevät pääosaa.

Meteorologi Kerttu Kotakorpi kirjoittaa Ylen blogissa 1.1.2021, että on olemassa 20 prosentin todennäköisyys sille, että 1,5 asteen raja saavutetaan jo seuraavan kolmen vuoden kuluessa. Kotakorpi viittaa kirjoituksessaan Maailman Ilmatieteen järjestön 3.12.202 WMO:n uutiseen, jossa käsitellään YK:n pääsihteeri António Guterreksen edellisenä päivänä pitämää puhetta. Guterres muistuttaa puheessaan, että kasvihuonekaasupäästöt ovat kasvaneet globaalisti 62 prosenttia vuodesta 1990, jolloin kansainväliset ilmastoneuvottelut alkoivat. Guterreksen keskeinen ehdotus näyttää olevan, että fossiilisten polttoaineiden käyttöä tulisi vähentää 6 prosenttia vuosittain vuoteen 2030 asti.

Ehdotus vaikuttaa epärealistiselta tilanteessa, jossa fossiilisten polttoaineiden käyttö on pikemminkin kasvamassa kuin vähenemässä. Guterreskin tietää tällaisen ehdotuksen epärealistisuuden varsin hyvin, mutta on luonnollisesti tarpeen sanoa mahdottomaltakin kuulostavat asiat ääneen. Kustannustehokkaat teknologiat kehittyvät toki jatkuvasti ja pidemmällä tähtäimellä haasteet pystytään ratkomaan, mutta tuskin lähimainkaan siinä aikataulussa, mikä olisi välttämätöntä.

Valonkajastusta kaukaisen tunnelin päästä antaa Kiinan ilmoitus olla hiilineutraali vuoteen 2060 mennessä. Kiinan fossiilisten polttoaineiden päästöt ovat kasvaneet nopeasti 2000-luvulla ja se vastaa yksin nyt noin kolmanneksesta maailman CO2-päästöistä. Kiinan ilmoitusta on kiitelty eri puolilla maailmaa, mutta vuosi 2060 tuntuu toivottoman kaukaiselta. Aikaa tuntuu olevan ennemminkin vuosikymmen kuin vuosikymmeniä.

Suomi vuonna 2019

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa