Johannes Tiilikainen 1928-2022

TEKSTI: TAPIO TIILIKAINEN – PETJA SANKARI-TIILIKAINEN

Maanmittaustekniikan diplomi-insinööri, maaoikeusinsinööri ­Johannes ”Jussi” Tiilikainen nukkui pois vuoden 2022 ensimmäisenä päivänä. Jussi ehti pitkän elämänsä aikana elää kahdella eri 20-luvulla eri vuosituhansina.

Jussi syntyi Kuusjärven Tiilikkalan savusaunaan. Perhe muutti pian Savon puolelle Juojärven Jäätsaaren. Sieltä ajalle epätyypillisesti Jussi pääsi opintielle oppikouluun Kuopioon, laivalla, kuinkas muutenkaan. Sota-ajan melskeet ja jonkinmoinen puutekin tekivät koulutiestä vaihtelevan ja ylioppilaaksi hän lopulta kirjoitti Joensuun lyseosta vuonna 1950.

Diplomi-insinööriksi hän opiskeli 50-luvulla muutamia vuosia toisen maailmansodan päättymisen jälkeen, osallistuen omalta osaltaan Saksan jälleenrakentamiseen harjoittelussaan Munsterissä. Pääsipä hän harjoitustunneillaan paaluttamaan Alvar Aallon suunnittelemaa Aalto-yliopiston Otaniemen päärakennustakin. Jussin opiskeluaikoina opiskeltiin TKK:ssa Bulevardin varrella. Otaniemessä hän ei ehtinyt opiskelemaan, vaikka asuikin jonkin aikaa teekkarikylässä.

Siihen aikaan harjoitteluihin määrättiin ja niinpä Jussi osoitettiin viimeisiin isojakotöihin Kuusamoon. Tämä tuntuu hassulta, kun muistetaan isojaon alkaneen jo 1700-luvulla. Diplomi-insinööriksi Jussi valmistui 7.3.1957. Valmistumisen jälkeen hän aloitti työt Raahessa Maanmittaushallituksen palveluksessa. Aikanaan avautui paikka lähempänä kotiseutua Joensuussa Pohjois-Karjalan maanmittauskonttorilla, ensin tarkastajana ja lopulta apulaislääninmaanmittaus­insinöörinä. Pelkät maanmittarin työtehtävät eivät Jussille riittäneet vaan lisäksi hän opetti Wärtsilän teknisessä oppilaitoksessa ja toimi vakaajana päätyönsä ohella.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa