NASA kiinnostunut kartoittamaan Kuuta suomalaisella innovaatiolla

Yhdysvaltain avaruushallinto NASA haluaa selvittää, voisiko astronautin selkään kiinnitettävä reppukeilain kartoittaa ympäristöä reaaliajassa ja tehdä siitä samalla 3D-mallin. NASAn testaaman keilaimen taustalla on vuosien yhteistyö NASAn ja Paikkatietokeskus FGI:n asiantuntijoiden välillä.

Vuonna 2011 tutkimusprofessorit ­Antero Kukko ja Harri Kaartinen kehittivät ensimmäisen laserkeilausrepun ja yhteistyö Paikkatietokeskuksen ja NASAn välillä alkoi 2014. Kannettavalla reppukeilaimella tutkijat harjoittelevat Kuun tutkimista vastaavanlaisissa oloissa Maassa mm. tulivuori- ja meteorikraatereissa.

Tutkimuskäytöstä alkunsa saanutta reppukeilausta hyödynnetään laajasti myös kaupallisessa käytössä esimerkiksi kaupunkiympäristön muutosten päivityksessä sekä uusien rakennusten suunnittelussa.

Toimitus Author

Vastaa