Pääkirjoitus: Pitääkö taloyhtiönkin olla vastuullinen?

TEKSTI: ARI LAITALA
Haluavatko ne 2,7 miljoonaa suomalaista, jotka asunto-osakeyhtiöissä asuvat, asua myös vastuullisesti.

Vastuullisuus – erityisten yritysten vastuullisuus – on valtavirtaistunut. Tämä ei ole ihme, sillä laajalti vallitsevan ymmärryksen mukaan vain vastuullisesti toimivat yritykset ja organisaatiot ovat pitkällä tähtäimellä elinkelpoisia. Kukapa haluaisikaan ostaa mitään yritykseltä, joka pilaa ilmastoa tai käyttää esim. lapsityövoimaa alihankintaketjussaan. Mutta vaikka aitoa halua vastuullisuuteen olisikin, eivät teot aina yllä mielihalujen ja käytännön toteutuksen tasolle.

Entäpä sitten taloyhtiöt. Yhtiöitä ovat nekin, kovin läheistä sukua esimerkiksi osakeyhtiöille. Pitääkö taloyhtiöidenkin olla vastuullisia? Haluavatko ne 2,7 miljoonaa suomalaista, jotka asunto-osakeyhtiöissä asuvat, asua myös vastuullisesti. Jos asian tiimoilta heittäisi villin veikkauksen, suurin osa varmaankin haluaisi.

Mutta mitä se vastuullinen asuminen oikein on? Onko esimerkiksi asunto-osakeyhtiö, jonka lämmityksestä aiheutuu satojen tonnien hiilidioksidikuorma vuositasolla vastuullinen. Entäpä asunto-osakeyhtiö, joka ei onnistu taloudenpidossaan, ja joutuu esim. väärin ajoitettujen ja vääränlaisten remonttien – tai niiden tekemättä jättämisen – johdosta tekemään tarpeettoman isoiksi paisuvia korjaus- ja investointikustannuksia. Entäpä taloyhtiön, jossa energiatehokkuudesta huolehtiminen on laiminlyöty, ja nyt joudutaan kärsimään korkeista energianhinnoista.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa