Tekoäly on suunnittelijan tuki

TEKSTI: SUSANNA KARI – ARI SAARELAINEN
Tekoälyn – tai tukiälyn – ­avulla ­voidaan visuaalisesti ­vertailla ­lukuisia vaihtoehtoisia ­suunnitelmia sekä parantaa ­suunnittelun ­läpinäkyvyyttä.

Mekaanisen työn poistoa, apua päätöksentekoon ja mielikuvituksen vapauttamista. Asiakas. Raoul Lindberg on kiinnostunut siitä, mitä tekoäly mahdollistaa kaupunkisuunnittelussa. “Kun tekoäly kerää dataa ja tekee analyysejä manuaalista työtä tehokkaammin, ihmiset voivat keskittyä luovuutta vaativiin tehtäviin”, Raoul kertoo. ”Yhtäkkiä voimme tarkastella yksityiskohtia, joita on ennen ollut hankala saada näkyviin – tai joita emme ole voineet ottaa huomioon ollenkaan.”

Ensisijaisesti tekoäly auttaa suunnittelussa siellä, missä vaaditaan paljon laskentaa tai valtavien tietomäärien käsittelyä. Tällaisia osia ovat esimerkiksi analyysit alueiden tuuliolosuhteista, melusta ja näkyvyyksistä tai siitä, kuinka monta tuntia aurinko osuu rakennuksen julkisivuihin eri vuorokauden- ja vuodenaikoina. Tarkastelua voidaan tehdä myös esimerkiksi siitä, miten rakennusten massoittelu vaikuttaa asumisviihtyvyyteen tai vaikka kiinteistöjen arvoon. “Tekoäly mahdollistaa näiden tekijöiden arvioimisen kustannustehokkaammin jo suunnittelun alussa eikä esimerkiksi vasta asemakaavavaiheessa”, Raoul tarkentaa. Lisäksi varsinaisten olosuhteiden lisäksi tekoälyn avulla voidaan tutkia erilaisia mukavuuskriteerejä eli sitä, miltä jokin muutos saattaa tuntua.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Susanna Kari Author

Vastaa