Metsäalueiden hinnoittelun periaatteet murroksessa

TEKSTI: SAMPO HATUNEN
Metsäalueiden hinnat ja hintoihin vaikuttavat tekijät ovat viimeisen ­kymmenen vuoden aikana kokeneet suuria muutoksia.

Minulla lähipiirissä on useita, jotka ovat jollain tasolla perehtyneet tähän aihepiiriin. Kurssitoverini ja moni muukin maanmittari on mukana suuressa yhteismetsässä osaomistajana, kalakaverini on ostanut Lapista suuria metsäalueita, lähinnä ymmärrän intressin perustuvan luontoarvoihin ja jahtikaverini toimii suuren metsäyhtiön puutavaran ostajana ja toinen jahtikaverini suorittaa metsätilojen arvioita. Kavereissa siis löytyy ja heidän näkökulmansa ovat moninaiset, mikä on kyllä monesti hyväkin asia.
Miksi juuri minä kirjoitan tällaisesta aiheesta, voi joku kysyä. Tämä johtuu siitä, että työtehtäväksi tuli jokin aika sitten erään Pohjois-Savossa sijaitsevan isohkon metsäalueen hinnan määrittäminen kymmenen vuoden takaisen hinnan mukaisena. Samalla tuli myös selvitettyä viisi vuotta sitten vallinnut hintataso ja myös tämän päivän hinta. Käräjäoikeustermit jääköön esittämättä, mutta muuten kysymyksessä oli puhtaasti kiinteistöarviointitehtävä vuonna 2012 vallinneesta metsäalueen arvosta, siis oliko siitä maksettu kauppahinta ollut liian alhainen vai vastasiko hinta arviointitarkkuuden rajoissa käypää hintaa. Kaupan kohteena oli kylläkin kiinteistö, jossa oli alueita erilaisista käyttötarkoituksista, mutta selkein ja merkittävin kokonaisuus oli metsäalue puustoineen.

Kommenttini perustuvat pääosin Maanmittauslaitoksen julkaisun nro 116 Metsän hinta Suomessa 2015–2016, kirjoittajat Esa Ärölä, Seppo Järvinen ja Mikko Kallatsa, tietoihin. Julkaisu sopii ajoituksen suhteen parhaiten metsälön arviointiin nyt kyseessä olevassa tapauksessa, jossa arvohetki oli kevät 2012. Samalla tämä sinänsä erinomainen tutkimus on hyvä astinlauta sille keskustelulle, jota edellä lueteltu kaveripiirini on tuonut tähänkin arviointiaiheeseen.

Tämä tarinani ei ole liialla tieteellisyydellä pilattu, vaan tärkein motiivini on saada aikaan keskustelua ja jopa jossain vaiheessa tutkimuksiakin aiheesta.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa