Keisarin uudet vaatteet

Syntyi tässä päivänä muutamana keskustelua siitä, mitkä ovat ihmiskunnan tärkeimpiä keksintöjä. Se on syvällinen, jopa filosofinen asia pohdittavaksi. Onko tuli keksintö? Kumpi on tärkeämpi keksintö, metsästysjousi vai matkapuhelin? Mitä hyötyä meille on tietää, että maa kiertää aurinkoa eikä päinvastoin? Tästä saisi ihan oman pakinansa, mutta se ei kuulu tähän lehteen.
Mutta se kuuluu, mitkä ovat olleet maanmittausalan tärkeimmät keksinnöt. Veturimies jakaa silloin asian vanhaan aikaan (se päättyi 1970–80-luvulla) ja uuteen aikaan, niin kuin maailman seitsemän eli 14 ihmettäkin jaetaan. Toiseksi Veturimies rajoittuu rootelinsa mukaisesti vain jakomaanmittarin työhön.

Mistä pituuden mittaaminen alkoi? Siitä kai, kun kivikauden luolamies joutui kepillä mittaamaan, mahtuuko emännän uusi (kivi)sohva luolan suuaukosta sisään. Mistä maan mittaaminen alkoi? Ei tiiä, mutta yhtenä varhaisvaiheena mainitaan 3 000 vuoden takainen Egypti ja siellä Niilin tulvien hävittämien rajamerkkien paikoilleen asettamisen. Maanmittauksen ensimmäinen perustehtävä oli siis paikan määrittäminen. Siihen tarvittiin mittaa. Se ei ollut kummoinenkaan keksintö, jonkinlainen määrämittainen ”naru” varmaan. Ei taas tiiä, määrättiinkö rajamerkkien paikat pelkillä kaarileikkauksilla vai oliko käytössä joitain muita apuvälineitä tai keinoja.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Comments

    Pituuden- ja kulmanmittauksesta Veturimiehelle

    Kyllä sitä tarkkaa pituudenmittausta harrastettiin jo ennen 1970-lukua. Yrjö Väisälä mittaili jo ennen meikäläisen syntymää Nummelan perusviivaa aika tarkasti: 864 122,86 mm ±0,07 mm eli paremmalla kuin kymmenesosamillimetrin tarkkuudella. Toki myönnän, ettei tässä ihan jokamiehen menetelmästä ole kyse.

    Ja kulmanmittaukseen keksittiin teodoliitti jo 1500-luvulla. Hiukan ihmettelen sitä, miten vähän jakomittarit teodoliittia käyttivät. Kun jouduin 1960-luvun lopulla taksamiehen hanslankariksi, päämies lykkäsi käteen minuuttiteodoliitin ja käski mennä kartoittamaan 250 hehtaarin tilan. Takana oli vain parin vuoden perusopinnot, joten yritys ja erehdys oli päämenetelmä, mutta kartta syntyi.

Vastaa