Suomalaisinnovaation avulla uutta tietoa ikiroudan sulamisesta

Kansainvälinen tutkijaryhmä on selvittänyt jäätikkölaaksossa Kanadassa, miten arktinen ympäristö muuttuu ilmaston lämpenemisen, tulvimisen, ikiroudan sulamisen ja muiden ilmiöiden vaikutuksesta vertaamalla 60 vuoden takaisia ilmakuvia laserkeilaimella saatavaan dataan. Ryhmällä oli käytössään Suomessa kehitetty ja ympäri maailmaa hyödynnetty kannettava laserkeilain, jonka tuottamalla tiedolla voi tehdä tutkittavasta ympäristöstä tarkan kartan ja 3D-mallin. Kaksikanavaisella laserkeilaimella voi analysoida myös pinnan koostumusta ja materiaaleja.

Tutkimuksessa selvisi, että tutkitulla alueella ikiroudan sulamisen seurauksena sulamisvesien purkautumisiverkostojen syventyminen ja laajeneminen voivat entisestään kiihdyttää kasvihuonepäästöjä.

Kannettavan laserkeilausrepun ensimmäisen version kehittivät vuonna 2011 tutkimusprofessorit Antero Kukko ja Harri Kaartinen, jotka tarvitsivat ratkaisun maaston muotojen mittaamiseen tehokkaasti laajoilta alueilta vaikeakulkuisessa maastossa. Reppukeilaimesta on kehitetty sittemmin maailmalla erilaisia versioita ja se on levinnyt myös kaupalliseen käyttöön, muun muassa rakentamisen ja kaupunkiympäristön suunnitteluun.

Toimitus Author

Vastaa