Pääkirjoitus: Tekoäly voi tehdä sinusta korvaamattoman

TEKSTI: ARI LAITALA

Keskustelevat tekoälyt ovat saaneet huikeita lisäominaisuuksia viime kuukausien – ja jopa päivien – aikana. Merkittävin muutos ChatGPT:n tapauksessa ovat pluginit eli lisäosat, jotka ovat avanneet tekoälylle tien internetiin. Keskustelevat tekoälyt eli laajat kielimallit eivät siis enää ole oman opetusaineistonsa vankeja vaan pääsevät – käyttäjän niin halutessa – kiinni ajantasaisen tietoaineistoon, kuten vaikkapa vain minuutin vanhoihin uutisiin.

Muutos on luonnollisesti merkittävä. Kielimallipohjaisia tekoälyjä on kritisoitu muun muassa siitä, että niiden tietoaineisto on rajattua ja epäjohdonmukaista. Kritiikki on tietysti ollut aiheellistakin. Kielimallit ovat kielimalleja ja niiden kouluttamisessa ajankohtainen, kattava ja oikea tieto ei ole ollut ykkösprioriteetti. Tärkeintä on nyt ollut puhe- ja keskustelutaidon kehittäminen. Tämä kyky on nyt saatu sille tasolle, että tekoälyn kehittäjät voivat seuraavaksi keskittyä tietojen oikeellisuuteen ja ajantasaisuuteen. Tälläkin sektorilla kehittyminen on juuri nyt nopeaa. Eikä kielimallin tarvitse lopulta ollakaan tietomalli. Riittää, että se käyttäjän avustamana käy hakemassa oikeat tietoaineistoa lähteistä, joita käyttäjä haluaa priorisoida.

Tätä kirjoitettaessa OpenAI:n Plugin Storessa on hyvän matkaa toistatuhatta eri tarpeisiin kehitettyä pluginia. Pluginien avulla voi esimerkiksi tuottaa diaesityksen haluamastaan aiheesta lyhyellä tekstikehotteella. Esityksen lähdeaineistona voi olla vaikkapa arabiankielinen YouTube-video, jonka tekstitykset tekoäly käy lukemassa. Saatamme haluta lopputulemana esim. viisi ruotsinkielistä diaa. Voimme pyytää tiivistelmiä PDF-dokumenteista, analyysiä työnhakuilmoituksesta, yhteenvetoa jonkun henkilön internet-näkyvyydestä jne. Osaavalle käyttäjälle rajat eivät tule ihan heti vastaan. Osaamattomalle ne tietysti tulevat.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa