Tyhjää täynnä vai täynnä uusia mahdollisuuksia?

Australialaisen konkariprofessorin tärpit vajaakäytön taltuttamiseen

TEKSTI: SAIJA TOIVONEN
Tyhjiin ja vajaakäyttöisiin toimitiloihin voi törmätä tätä nykyä niin ­Helsingissä kuin ­Sydneyssäkin. Vajaakäytöstä on ­tullut ­kroonistuva vaiva, jota vahvistavista ­muutosvoimista ei ole puutetta. Huokailun ja käsien vääntelyn sijaan asiaan asialle voi yrittää tehdä jotakin. Sydneyn teknillisen yliopiston professori Sara Wilkinson tarttui ­haasteeseen ja kehitti tutkimushankkeessaan joukon ­apukeinoja.

Professori Sara Wilkinson on lupautunut kertomaan minulle junamatkalla Tampereelta Helsinkiin, miten vajaakäyttöä lähestytään pallon toisella puolella, Australiassa. Olemme juuri olleet tutustumassa Tampereella vanhojen tehdaskiinteistöjen uusiokäyttöön. Sara haluaa aivan ensimmäiseksi tuoda esille, että vajaakäytön luonne vaihtelee Australiassa ja sen taustalla on erilaisia syitä. Osa vajaakäytöstä johtuu muutamista ylioptimistisista vuokralaisista, jotka ovat arvioineet tilantarpeensa alun perin yläkanttiin ja sitten, kun liiketoiminta ei olekaan kehittynyt toivotulla tavalla, tilaa on jäänyt yli oman tarpeen. Vuokrailmoitukset ja tilastot eivät kuitenkaan kerro kaikkea, sillä Saran mukaan kaikkea tyhjillään olevaa tilaa ei edes tarjota vuokralle.

T.W.A.T. ja tyhjenevät toimitilat

Syypäätä kehitykselle etsittäessä syyttävä sormi osoittaa helposti etätyön yleistymiseen. Sara kertoo, että ennen koronapandemiaa etätyötä teki lähinnä yliopistojen akateeminen henkilökunta, mutta nyt useimmat toimistotyöntekijät työskentelevät T.W.A.T. -tyyliin (Tuesdays, Wednesdays And Thursdays). Tällä tarkoitetaan sitä, että toimistolle tullaan vain tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin. Muu aika viikosta kuluu kotitoimistolla. Saran mukaan T.W.A.T.-työskentely näkyy erityisesti Sydneyssä ja Melbournessa ja sen seurauksena kaupungeissa on kasvava määrä alikäytettyjä tiloja. Vuokrasopimuksen umpeutuessa ja uutta sopimusta neuvoteltaessa on tyypillistä, että vuokratun tilan määrää pienennetään. Aiemman kymmenen kerroksen sijaan uuteen sopimukseen otetaankin ehkä enää vain seitsemän kerrosta.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa