TEKSTI: MATTI HOLOPAINEN
Miksi kunnat lunastavat maata? Millä perusteella lunastuksen yhteydessä maksettava korvaus määrätään nyt? Miten ja miksi hallitus haluaa muuttaa maksettavia korvauksia?
Lainsäädännön valmistelu on käynnissä. Veronmaksajan ja kuntatalouden näkökulmasta valmisteluun ja sen mahdollisiin tuloksiin liittyy erittäin isoja ongelmia ja riskejä. On myös vaihtoehtoja, joilla voidaan turvata oikeudenmukainen ja tasapuolinen lopputulos maanomistajien kesken sekä veronmaksajan näkökulmasta. Veronmaksaja on myös yhtä kuin kunta.
Kuntien maanhankinnan taustalla kaupungistumisen edellyttämä maankäytön kehittäminen
Kunnat hankkivat tarvitsemansa maan vapaaehtoisilla kaupoilla ja viimekädessä lunastamalla. Laki voi myös pakottaa kunnan ostamaan tai lunastamaan maata.
Maanomistajat ovat olleet kautta aikojen tyytymättömiä kunnan ja valtion maksamiin korvauksiin yhteiskunnan kehittämisen vaatimien maa-alueiden ja käyttöoikeuksien hankintaan liittyen. Raakamaan hintaa verrataan perusteettomasti rakentamiskelpoisten tonttien hintaan ikään kuin puhuttaisiin samasta asiasta. Lainsäätäjä on kuitenkin katsonut, että Suomessakin kaupungistumisen edellyttämien julkisten investointien tuoma maan arvonnousu kuuluu veronmaksajille, jotka ovat investoinnit maksaneetkin. Maan hankkiminen ennen kaavoitusta kunnille ja kaavan tuoman arvonnousun käyttäminen julkisten investointien kustannusten kattamiseen, on ollut eurooppalainen malli rahoittaa kaupungistumista ainakin 1900-luvun alusta lähtien.
Suomessa maanomistajien maan myyntihalukkuutta kunnille ja valtiolle on parannettu myöntämällä ylimääräinen verohelpotus tähän liittyen. Lisäksi on maakaupan edistämiseen käytetty määräaikaisesti luovutusvoiton verosta luopumista kokonaan. Verosta luopuminen kokonaan on vauhdittanut maakauppaa erittäin merkittävästi. Tunnetusti yksi veroissa säästetty euro vastaa tunnetasolla kymmentä tavallista.
Lue koko artikkeli PDF-muodossa:
Lunastuskorvausten %-korotus ja arvonleikkauksen poistaminen hallituksen valmistelussa
Perustelumuistio: