Maanmittausta ja kartoitusta 390 vuoden aikana Suomessa

TEKSTI: ULLA MIKKANEN
Kartta on kertonut yli 390 vuoden ajan sijainnin ­lisäksi yhteiskunnasta. Kartta on ­ollut ­poliittisen vallan ­väline ja ­taide­teos, viestin ­välittäjä sekä tieteen ja kehityksen ­julkilausuma. Kartan avulla ­liikutaan ­paikasta ­toiseen ja ­havainnoidaan ­ympäristöä. ­Kaikkea tätä voi kokea karttanäyttelyssä – tervetuloa matkalle mukaan!

Viime vuonna valmistui Maanmittauslaitoksen yli-insinööri Antti Jakobssonin kuratoima karttanäyttely kansainvälisen, Helsingissä pidetyn IMCOS (International Map Collectors Society) symposiumin yhteyteen. Kiertäväksi tarkoitettu karttanäyttely kuvaa 390 vuoden ajalta Suomen kartoituksen ja maanmittauksen suururakkaa, jota maanmittarit sekä kartoituksen uranuurtajat ovat tehneet yhteiskuntaan vaikuttavina ammattikuntina. Näyttelyn kansainvälisyyttäkin kuvaavana mausteena on Unescon maailmanperintökohde Struven kolmiomittausketjusta kertova osuus ja jo sitä edeltänyt kolmiomittausurakan kuvaus 1730-luvulla Torniojokilaaksossa, jonka pääarkkitehtina toimi ranskalainen Pierre Louis Moreau de Maupertuis retkikuntineen.

Karttanäyttely siirtyi Suomenlinnaan

Karttanäyttely oli esillä laajassa kokoonpanossaan Pasilan virastotalossa marraskuun 2023 loppuun saakka. Monien karttanäyttelyn kokoamiseen ryhtyneiden iloksi karttanäyttely päätettiin siirtää edelleen Suomenlinna-museon vaihtuvien näyttelyiden tiloihin, jossa se on esillä vuoden 2024 loppuun asti. Tämän hienon jatkumon mahdollistivat Suomenlinnan hoitokunta ja saarella myös omaa museotaan ylläpitävä Ehrensvärd-seura.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Kirjoittaja

Vastaa