Maaoikeuden historiaa

TEKSTI: JOUKO SILLANPÄÄ
Maaoikeus on kehittynyt reilun kahden ja puolen vuosisadan aikana isojakoasioiden käsittelyä varten perustetusta tilapäisestä sovinto-oikeudesta ­kaikkia kiinteistö­toimituksista aiheutuvia erimielisyyksiä käsitteleväksi erityis­kokoonpanoksi käräjä­oikeudessa.

Maaoikeuden syntyhistoria liittyy läheisesti isojakotoiminnan aloittamiseen Suomessa. Isojakojen ja niitä koskevan lainsäädännön valmistelu aloitettiin 1700-luvun puolivälissä. Isojaon tarkoituksena oli niin sanotun sarkajaon aiheuttamiksi koettujen haitallisten seikkojen, kuten vainiopakon, poistaminen ja sarkajaon mukaisten kapeiden ja hajallaan sijainneiden peltosarkojen yhdistäminen harvemmiksi ja isommiksi lohkoiksi sekä metsien jakaminen talojen kesken.

Ruotsin vallan aika

Isojakolainsäädännön laatimisen yhteydessä tuli ratkaistavaksi, miten isojaoissa ilmenneisiin erimielisyyksiin tuli hakea muutosta. Suomeen asetettiin vuoden 1757 isojakoasetuksen nojalla kolme viisijäsenistä ­talousdeputaatiota (valiokuntaa) valtiosäätyjen luottamuselimiksi. Näiden tehtävänä oli isojakojen valvominen, kylienvälisten rajariitojen selvittäminen, menettelytapaohjeiden suunnittelu isojakoja varten, isojaoista aiheutuneiden riitaisuuksien sovitteleminen sekä isojakoja koskevien ehdotusten tekeminen valtiopäiville. Talousdeputaatiot olivat siis tässä vaiheessa luonteeltaan lähinnä sovittelu- ja valmisteluelimiä. Varsinaiset riita-asiat ratkottiin yleisissä tuomioistuimissa (kihlakunnanoikeuksissa, laamanninoikeuksissa ja hovioikeudessa).

Jo tuohon aikaan oli havaittu, että etenkin raja- ja omistusriidoilla oli merkittävä vaikutus Suomen talouden takapajuisuuteen. Uudenmaan ja Hämeen deputaatio raportoikin, että omistusriitoja koskevat oikeudenkäynnit olivat aina pitkiä. Riitapuolet etenivät tuomioistuimesta toiseen ja ylemmästä asteesta juttu usein palautettiin tarkempaa tutkimusta varten alempaan. Toisinaan juttuja ei saatu
päätökseen yhden miespolven aikanakaan ja yksinkertainen rahvas köyhdytti niissä itsensä.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Kirjoittaja

Vastaa