TEKSTI: ARI LAITALA
Päivittäisessä uutisvirrassa tekoäly on jälleen viemässä jonkun uuden ammattiryhmän työpaikat. Tekoäly näyttäisi haastavan nimenomaan korkeammin koulutetun työvoiman asemaa. Ehkä tästä on jo merkkejäkin, kun akateemisesti koulutettujen työttömyysaste on selvässä nousussa?
Googlen tilaama ja Implement Consulting Groupin toteuttama selvitys tekoälyn taloudellisista mahdollisuuksista Suomessa julkaistiin englanninkielisenä raporttina maalis-huhtikuun vaihteessa. Joko nyt saataisiin hiukan varmempaa tietoa siitä, mihin suuntaan tekoäly on työelämää viemässä?
Katsotaanpa raporttia tarkemmin.
Voisiko raportti kertoa jotain uutta työpaikoista ja samalla ehkä työn muuttumisestakin. Raportti nousi julkaisunsa aikoihin maaliskuun lopulla uutisiin lähinnä sillä kärjellä, että tekoälyn vaikutus työpaikkojen vähenemiseen olisi Suomessa minimaalinen, ehkä jopa olematon. Tällainen viesti olisi kyllä varsin jyrkässä ristiriidassa uutisvirran perussävyn kanssa. Kaivetaan siis raportti esille ja katsotaan sitä tarkemmin.
Raportin viesti näyttää todella olevan se, että Suomen työmarkkinoiden 2,6 miljoonasta työpaikasta 0,8 miljoonaa olisi sellaisia, jotka eivät käytännössä altistuisi generatiivisen tekoälyn potentiaalille korvata työpaikkoja oikeastaan lainkaan. Valtaosa työpaikoista, noin 1,7 miljoonaa, olisi sellaisia, joihin generatiivinen tekoäly näyttäisi lähinnä tuovan lisäarvoa ihmisosaamisen kanssa käytettynä. Nykyisistä työpaikoista 0,1 miljoonaa olisi sellaisia, jotka häviäisivät kokonaan tai ainakin osittain.
Samalla generatiivisen tekoälyn katsotaan luovan tai ainakin mahdollistavan uusia työpaikkoja siinä määrin, että generatiivisen tekoälyn nettovaikutus työvoiman kokonaiskysyntään Suomessa olisi hyvin vähäinen. Kunhan vaan huolehdimme tekoälyyn käyttöön ja hyödyntämiseen liittyvästä täydennyskoulutuksesta.
Tämä voidaankin tulkita raportin ehkä tärkeimmäksi johtopäätökseksi. Uudelleen koulutusta ja ennen kaikkea täydentävää koulutusta tarvitaan siis suuressa määrin. Mutta mitä tuo koulutus sitten olisi? Siitä ei tunnu olevan vielä kovinkaan selvää käsitystä, ei ko. raportissa eikä oikeastaan vielä muutenkaan.
Lue koko artikkeli PDF-muodossa: