YLEISTIETOJA | LEHDET | LINKKEJÄ
  SISÄLLYSLUETTELOT  |  KANNET  |  ARTIKKELIHAKU  |  OHJEITA
 
Aino Savolainen 90 vuotta
  Henrik Haggrén
  Lisätiedot Kävin tapaamassa Aino Savolaista juhlapäivän aattona hänen kotonaan Munkkiniemessä, ja keskustelimme hänen upeasta työurastaan maanmittarina. Ura huipentui vuonna Kiotossa 1988, kun hänet valittiin kansainvälisen fotogrammetrian ja kaukokartoituksen seuran ISPRS:n kunniajäseneksi.
  Avainsanat Aino Savolainen, ISPRS, fotogrammetria, kaukokartoitus, historia
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 3/2014 Sivu 39
Hietalahden sataman kartoitus fotogrammetrisesti - Kasimir Sinervän diplomityö 1910
  Henrik Haggrén
  Lisätiedot Teknillisen korkeakoulun maanmittausosaston kollegin 30.5.1910 pidetyssä kokouksessa hyväksyttiin neljä diplomityötä, joista yksi oli Kasimir Sinervän työ ”Hietalahden sataman kartoitus fotogrammetrisesti”. Polytekninen opisto oli muuttunut korkeakouluksi kahta vuotta aiemmin 1908, joten kyse oli ensimmäisistä maanmittarien suorittamista diplomitutkinnoista Suomessa.
  Avainsanat Teknillinen korkeakoulu, fotogrammetria, diplomityö, kartoitus, tekniikan historia
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2023 Sivu 31
Ilmakuvia viistoon ja pystyyn
 
  Lisätiedot Kun ensimmäisen kerran asioin Lentokuva Vallaksen kanssa, se koski viistokuvia, joita tilasin Maankäyttö-lehden jutun havainnollistamiseen. Viistokuva, perinteisessä, yksinkertaisessa mielessä jäi jatkossakin päällimmäiseksi käsitykseksi. Valtaisa ilmakuvapankki suomi.ilmasta.fi oli jossain määrin tuttu, samoin ilmakuvakirjat, joissa isänmaan äidinkasvojen herkimpiä vivahteita on viistokuvattu.
  Avainsanat ilmakuvaus, viistokuva, pystykuva, kaavoitus, kaavoituskuvaus, ortokuva, ilmakuvakartta, korkeusmalli, fotogrammetria, kaukokartoitus, laserkeilaus, kuvapankki
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 1/2015 Sivu 10
Kaukokartoituksen uudet tuulet
  Pentti Ruokokoski
  Lisätiedot Kaukokartoitus on menetelmä tulkita asioita ilmakuvista, jotka otetaan satelliiteista ja suurista kartoituslentokoneista. Tekniikan kehityksen myötä kuvaaminen on voimakkaasti muuttumassa. Maailmalla leviää UAV (Unmanned Aerial Vehicle) -buumi, jonka tarkoituksena on tyydyttää rajusti kasvavia kaukokartoitus- ja ympäristön seurantatarpeita. Lennokkikuumeessa on melkein unohtunut kustannustehokkain kuvausalusta – yksimoottoriset pienkoneet.
  Avainsanat kaukokartoitus, seuranta, monitorointi, fotogrammetria, ortokuva, pienkone, digikamera, ilmakuvaus
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2012 Sivu 22
Pari vuosikymmentä digitaalisen kulttuurin kelkassa
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä
  Lisätiedot Vuoden 2001 alussa fotogrammetrian ja kaukokartoituksen laboratorio eli voimakasta digimurrosta. Perinteisen maanmittaustutkimuksen rinnalle alkoi kehittyä monialainen tutkimus- ja kehitystoiminta. Tähän vaikutti vahvasti se, että prof. Henrik Haggrén teki totutusta kaavasta poikkeavia avauksia. Koulutussuunnittelija Marika Ahlavuon saaminen Dipolista vastaamaan verkostoyhteyksistä ja tiedon mallintamisesta sekä tutkijatohtori Hannu Hyypän rekrytointi avaruustekniikan tutkimusryhmästä pohjautui jo aikaisempaan yhteistyöhön.
  Avainsanat fotogrammetria, kaukokartoitus, digimurros
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/2018 Sivu 34
Petran Pyhän Aaronin luostarin tutkimukset
  Jyrki Mononen – Katri Koistinen
  Avainsanat arkeologia, Petra, Jordania, fotogrammetria, kaukokartoitus, maastomalli, Finnish Jabal Haroun
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 2/1998 Sivu 6
Suomalaiset mittasivat Great Zimbabwen arvoituksellisilla raunioilla
  Jouko Luoto – Reijo Mälkiä
  Lisätiedot Great Zimbabwe on rauniokaupunki Zimbabwessa. Tämä UNESCO:n maailmanperintökohde on Zimbabwen kansallismonumentti, josta koko maa on saanut nimensä. Mittaustekniikka Oy teki Finnidan rahoituksella vuosina 1993–94 fotogrammetrisen dokumentoinnin Great Zimbabwesta.
  Avainsanat fotogrammetrinen mittaus, fotogrammetria, stereokuvaus, kehitysapu
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 4/2008 Sivu 24
Tulevaisuuden teknologia sen ­todistaa: Kirkonrakentaminen uudistui 1800-luvulla
  Marika Ahlavuo – Hannu Hyyppä – Risto Känsälä
  Lisätiedot Aalto-yliopiston Rakennetun ympäristön ­mittauksen ja mallinnuksen instituutin (MeMo) tutkijat ovat mitanneet ja mallintaneet kuluvana vuonna Seinä­joella sijaitsevaa Ylistaron kirkkoa. Mittaukset liittyvät tekeillä olevaan dokumentti­elokuvaan ”Näin rakennettiin Ylistaron kirkko”. Dokumentissa tullaan hyödyntämään taustamateriaalina mm.  valokuvia, valittuja dokumentteja ja seurakunnan arkistoa sekä 3D-mittauksista käsiteltyä 3D-aineistoa. Dokumenttielokuvan julkaisuajankohta ajoittunee kirkon 170-vuotis­juhlavuoteen 2022. Dokumentti käsittelee ”Komiaksi kirkoksi” kutsutun kirkon rakennus­vaiheita vuosina 1847–1852 ja sen toteuttaa Elokuvayhdistys Filmiä ja valoa ry.
  Avainsanat 3D, kirkot, 1800-luku, Kuorikosket, Engel, Lohrmann, fotogrammetria
  Tyyppi Artikkeli  Osasto   Nro 3/2022 Sivu 22
Uudet tiedonkeruutekniikat luovat uusia haasteita
 
  Lisätiedot TKK:n fotogrammetrian ja kaukokartoituksen professori Henrik Haggrén Pekka Lehtosen haastattelussa.
  Avainsanat kaukokartoitus, fotogrammetria, Mapvision, Teknillinen korkeakoulu, opetus, tutkimus
  Tyyppi Haastattelu  Osasto   Nro 1/2008 Sivu 6

Annetulla hakuehdolla löytyi 9 artikkeli(a).

Uusi haku