Kunnat hyödyntävät informaatio-ohjausta maankäyttöpolitiikassaan monin eri tavoin

TEKSTI: HANNA KUIVALAINEN
Informaatio-ohjaus on yksi ohjauskeinoista – myös maankäyttöpolitiikassa.

Kuntien maankäyttöpolitiikka on totuttu perinteisesti näkemään sektorina, jonka työkalupakki koostuu pääasiassa sääntelypohjaisista, suoraan omistusoikeuteen tai sen luonteeseen puuttuvista ohjauskeinoista. Näihin ohjauskeinoihin lukeutuvat muun muassa sellaiset vakiintuneet instrumentit kuin suora maanhankinta, lunastus ja kaavoitus. Lisäksi maankäyttöpolitiikan keinovalikoimaa on enenevissä määrin täydentämässä joukko taloudellisia ohjauskeinoja, kuten erilaiset verot ja kehittämisen kannustimet.

Taloudellisen ja sääntelypohjaisen ohjauksen lisäksi maankäyttöpoliittisia tavoitteita voidaan edistää myös informaatio-ohjauksella. Informaatio-ohjauksella viitataan tässä tapauksessa toimiin, joiden vaikuttavuus perustuu tiedon jakamiseen ja sen saatavuuden hallinnointiin.

Yleisesti ottaen informaatio-ohjauksen etuna verrattuna muihin politiikan ohjauskeinoihin voidaan pitää muun muassa sen joustavuutta, alhaisia toteutuskustannuksia, sekä matalaa pakottavuuden astetta. Informaation nyky-yhteiskunnassa kaikkialla läsnä olevan luonteen takia informaatio-ohjaamisella onkin ollut viime vuosikymmeninä koko ajan kasvava merkitys lähes kaikilla politiikan sektoreilla – myös maankäyttöpolitiikassa. Tästä huolimatta maankäyttöpoliittinen informaatio-ohjaus on jäänyt hyvin vähälle huomiolle niin akateemisessa tutkimuksessa kuin yleisessä keskustelussa.

Kartoitus kuntien harjoittamasta maankäyttöpoliittisesta informaatio-ohjauksesta

Aalto-yliopiston kiinteistötalouden tutkimusryhmässä toteutettiin tutkimus, jossa kartoitettiin informaatio-ohjauksen käyttöä kuntien maankäyttöpoliittisten tavoitteiden edistämisessä. Lopulliseen tutkimusotantaan valikoitui Suomen 14 kaavoitusaktiivisinta kuntaa. Pääasiallisena aineistona tutkimuksessa oli vuoden 2022 keväällä tehdyt otannan kuntien maapolitiikan asiantuntijoiden haastattelut. Haastatteluaineistoa täydensivät kuntien maapoliittiset ohjelmat, sekä kuntien nettisivujen maapolitiikkaa koskeva sisältö. Tutkimus rajautui tarkastelemaan informaatio-ohjausta täydennysrakentamisen edistämisessä.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Kirjoittaja

Vastaa