Ossi Heiskanen 1926–2019

TEKSTI: HANNU AARNIO, SUVI TUOMI JA ARVO VITIKAINEN

Kiinteistötekniikan emeritusprofessori Ossi Tapio Heiskanen kuoli 92-vuotiaana Espoossa 26. huhtikuuta 2019. Hän oli syntynyt Konnevedellä 19. kesäkuuta 1926. Lapsuutensa ja nuoruutensa Heiskanen kuitenkin vietti vuodesta 1932 lähtien Tuusniemellä, missä hänen isänsä toimi Tuusniemen seurakunnan kirkkoherrana.

Ossi Heiskanen kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion lyseosta vuonna 1946. Diplomi-insinööriksi hän valmistui Teknillisen korkeakoulun maanmittausosastolta vuonna 1951. Valmistuttuaan Heiskanen työskenteli maanmittausauskultanttina ja toimitusinsinöörinä Keski-Suomessa vuoteen 1963 saakka, jolloin hän muutti Helsinkiin maanmittaushallitukseen toimistoinsinööriksi. Tutkijana Valtion teknillisen tutkimuslaitoksen maankäytön laboratoriossa Heiskanen oli vuosina 1967–1971. Tämän jälkeen hän siirtyi Teknillisen korkeakoulun maanmittausosastolle kiinteistötekniikan apulaisprofessoriksi. Tätä virkaa hän hoiti eläkkeelle jäämiseensä, vuoteen 1990 saakka tehden merkittävän uran kiinteistötekniikan opettajana ja tutkijana.

Tekniikan lisensiaatin tutkinnon Heiskanen suoritti vuonna 1962 ja tekniikan tohtoriksi hän väitteli vuonna 1969. Heiskasen väitöskirja oli kiinteistöopin alalta käsitellen maatilan sisäisen ja ulkoisen liikenneaseman vaikutuksia maatalousliikenteen kustannuksiin. Vuonna 1981 hänet kutsuttiin Helsingin yliopiston maa- ja metsätieteiden tiedekuntaan maatalouden arvioimistieteiden dosentiksi.

Ossi Heiskanen oli teekkareiden keskuudessa pidetty luennoitsija. Heiskanen myös kehitti ja uudisti määrätietoisesti kiinteistötekniikan opetusta. Yhdessä assistenttinsa Pauli Karvisen kanssa hän laati kaikkiin kiinteistötekniikan kursseihin varsin yksityiskohtaiset opetusmonisteet. Samoin hän suunnitteli kursseille kattavat ja havainnolliset piirtoheitinkalvosarjat tukemaan luento-opetusta.

Kiinteistötekniikan harjoituksissa teekkarit perehtyivät Heiskasen aikana lohkomisen, rajankäynnin, halkomisen, vesijätön lunastuksen sekä yksityis- ja yleistietoimituksen tekemisen saloihin laatimalla näiden toimitusten toimitusasiakirjat. Tuntiassistenteiksi näihin harjoituksiin Heiskanen hankki vuodesta toiseen nimekkään joukon maanmittareita, kuten Matti Holmstenin, Veikko O. Hyvösen, Jorma Kantolan, Esko Kuisman, Antti Lehtosen, Clas Löfstedtin, Sakari Nikanderin ja Veikko Tapanaisen.

Heiskanen johti professuuriaikanaan 20 vuoden ajan Valkeakosken Päivölässä keväisin pidettyjä kiinteistöopin maastoharjoituksia. Näissä legendaarisissa, 1960-luvulta lähtien ja aina 2010-luvulle saakka pidetyissä kenttäharjoituksissa perehdyttiin käytännössä erilaisiin kiinteistösuunnitteluun ja -arviointiin liittyviin työtehtäviin.

Heiskanen oli sielultaan taiteilija. Parhaimmillaan Ossin luennot olivat sanataidetta, joissa hän eloisan esiintymisensä, tarinoidensa ja käytännön esimerkkiensä avulla iskosti opetettavat asiat opiskelijoiden mieliin. Musiikki oli hänen lempiharrastuksensa. Ossi lauloi mieskuoro Laulumiehissä ja lisäksi hän sävelsi ja sovitti kuoromusiikkia vielä eläkepäivinäänkin.

Työtoveria ja ystävää lämmöllä muistaen.

Hannu Aarnio
Suvi Tuomi
Arvo Vitikainen

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa