Pienet merkit voivat paljastaa jotain suurta

Linnut ja ilmasto – Matka muuttuvaan luontoon on visuaalinen ja mielenkiintoinen lukumatka. Kirja on kertomus, jossa eri lintulajit pääsevät vuorollaan keskiöön valaisemaan ilmastonmuutoksen taustatekijöitä ja seurauksia.

Töyhtöhyyppien pesillä on entistä suurempi riski jäädä peltotyökoneiden alle, satakielet myöhästyvät muutoltaan ja ruskeat lehtopöllöt ovat runsastuneet verrattuna Pohjolassa perinteisesti tyypilliseen harmaaseen lehtopöllöön. Nämä ovat esimerkkejä tapauk­sista, joiden avulla kirja esittelee lintujen silmin ilmastonmuutoksen vaikutuksia ympäristöömme. Esimerkit syventävät muutoksen laajuutta kuvaamalla niin lintumaailman kärsijöitä kuin voittajiakin: lajit voivat yrittää sopeutua tai vaihtoehtoisesti muuttua itse.

Lintuja on kaikkialla maailmassa: lämpimästä arktiseen, kuivasta kosteaan, urbaanista erämaille. Linnuissa voidaan nähdä koko ravintoverkon muutokset ja koska lintuja myös seurataan kattavasti, ne ovat lajina oiva valinta ilmastonmuutoksesta kertovan kirjan päähahmoksi. Käänteet esimerkiksi eri lintulajien muuttomatkoissa, määrissä, pesinnässä ja perimässä paljastavat yksityiskohtia niiden elinympäristön olosuhteista. Painotus kirjassa on maantieteellisesti Suomessa, mutta aiheita käsitellään myös Fennoskandian ja Euroopan tasoilla ja valikoiduin maininnoin maailmanlaajuisestikin.

Kirja on samaan aikaan sekä näyttävä luontokirja että vakavan asian tietokirja. Kirjoittajien omat kokemukset vievät lukijan kentälle, lähelle lintujen arkea. Tunnelmalliset valokuvat vahvistavat tätä vaikutelmaa. Kirjoitustyyli, joka on paikoitellen myös proosamainen, yhdessä tekstin rytmin kanssa tekevät lukemisesta sujuvaa. Kirja tarjoaa ilmastonmuutoksen käsittelyn lisäksi laajasti yleistietoa lintujen seurannasta ja tutkimuksesta. Esimerkiksi lintuasemat, aikasarjat, rengastaminen ja laskennat tulevat tutuiksi tutkimustulosten ja uutisotsikoiden ohella. Alan asiatuntijat pääsevät myös ääneen haastatteluissa.

Linnut ja ilmasto -teoksessa esiintyy lintujen ohella myös muita lajeja: kuvaukset avaavat esimerkiksi sitä, miten ilmaston muuttuminen on vaikuttanut mm. naalien, sinisimpukoiden ja hylkeiden elinympäristöihin ja toimintaan. Ja ihmisen.

— Susanna Kari

Mari Pihlajaniemi, Heikki Eriksson ja Aleksi Lehikoinen: Linnut ja ilmasto – Matka muuttuvaan luontoon (2020). Docendo. 175 s. ISBN 978-952-291-727-0. Hinta 27,95 €.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Susanna Kari Author

Vastaa