Maanmittauslaitoksen Pyykkijahti-kokeilussa jo yli 15 000 mitattua rajapyykkiä

Kesäkuussa lanseerattu Maanmittauslaitoksen Pyykkijahti-peli on lähtenyt hyvin vauhtiin, ja alustavat tulokset ovat rohkaisevia. Pyykkijahti-pelissä etsitään ja merkitään kartalle rajapyykkien sijainteja. Aktiivisten pelaajien ansiosta Maanmittauslaitos on saanut hyödyllistä tietoa jo yli 15 000 rajapyykin sijainnista. Tulokset on tarkoitus koota yhteen tieteelliseksi julkaisuksi.
Suomessa on noin 13 miljoonaa rajapyykkiä, joista jopa 3 miljoonan sijaintitarkkuus kartalla heittää. Kartan merkinnän ja todellisen sijainnin ero voi olla pahimmillaan kymmeniä metrejä. Pyykkijahdissa kokeillaan, voidaanko rajapyykkien sijaintia rekisterikartalla tarkentaa kännykkäpelin avulla. Pisteitä kerätään bongaamalla peliin merkittyjä rajapyykkejä ja mittaamalla niiden sijainti.
Syyskuun alkuun mennessä Pyykkijahtiin oli rekisteröitynyt jo liki 4 000 käyttäjää ja aktiivisia pelaajia (vähintään yhden bongauksen tehneitä) oli yli 2 000. Kesän aikana pelissä tehtiin yhteensä peräti 15 892 merkintää. Pyykkijahdin pelaaminen jatkuu edelleen. Yksi tärkeimmistä Pyykkijahdissa testattavista asioista on, miten hyvin kännykän paikannus voi riittää sijainnin tarkentamiseen. Kännyköiden mittaustarkkuus vaihtelee. Perusidea Pyykkijahti-kokeilussa on, että mitä useampi mittaus samalta pyykiltä saadaan, sitä tarkemmin pyykin todellinen sijainti voidaan saada selville.

Toimitus Author

Vastaa