Aimo Vartiainen (1927–2023)

Olympiatason urheilija ja osallistuja

Maanmittausinsinööri Aimo ­”Aippara” Vartiainen teki elämänuransa Lapissa, ensin huippu-urheilijana ja sitten virkamiehenä. Rovaniemelle komennetut saksalaisjoukot, joista suurin osa oli itävaltalaisia alppijääkäreitä, olivat raivanneet Ounasvaaralle kisakelpoisen rinteen, missä Aimo Vartiainen pääsi pujotteluoppiin.

Menestyttyään katsastuksissa hän tuli Pentti Alosen kanssa ensimmäisinä suomalaisina alppilajien edustajina valituiksi olympiakisoihin. St Moritzissa 1948 he osallistuivat pujotteluun, alppiyhdistettyyn ja syöksyyn. Paras sijoitus Vartiaiselle tuli pujottelussa. Hän oli 21. Parempi kuin Alonen, kaikki norjalaiset ja myös heidän huipputähtensä Stein Eriksen. Suorituksen arvoa nosti sekin, että hän oli kisan kolmanneksi nopein alle 21-vuotias juniori.

Lue koko muistokirjoitus PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa