Pääkaupunkiseudulla käyttämätöntä rakennus­oikeutta asuntojen rakentamiseen enemmän kuin koskaan

HSY:n julkaiseman tonttivarantokatsauk­sen mukaan pääkaupunkiseudulla on jäljellä käyttämättömän rakennusoikeuden varantoa useiden kymmenien tuhansien asuntojen rakentamiseen.

Katsauksen mukaan pääkaupunkiseudulla oli alkuvuodesta asumiseen tarkoitettua kaavavarantoa jäljellä 8,20 miljoonaa kerrosneliömetriä. Tästä 4,57 miljoonaa kerrosneliömetriä on kerrostalojen rakentamiseen tarkoitettua varantoa ja 3,63 miljoonaa kerrosneliömetriä pientalojen rakentamiseen.

Alueen kaupungit ovat viime vuosina kaavoittaneet erityisesti kerrostalojen rakentamista varten. Kerrostalovarannon määrä pääkaupunkiseudulla on yli kaksinkertaistunut reilussa vuosikymmenessä.

Liike- ja toimistotilavarannon sekä teollisuus- ja varastotilavarannon määrä hieman väheni vuoden 2022 aikana. Pääkaupunkiseudulla oli vuodenvaihteessa 2022–23 lähes kolme kertaa enemmän toimitilavarantoa kuin asumisen varantoa. Noin puolet siitä sijaitsee tyhjillä tai lähes tyhjillä tonteilla.

HSY tuottaa kahdesti vuodessa tietoa Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten asemakaavojen tonttivarannosta. Paikkatietoaineisto tuotetaan avoimena datana. Varanto kuvaa, kuinka paljon voimassa olevissa asemakaavoissa on vielä jäljellä käyttämätöntä rakennusoikeutta.

Toimitus Author

Vastaa