Pääkirjoitus: Viimeinen sammuttaa valot – toivottavasti uuden tieltä

TEKSTI: KARIN KOLIS

Suomen kahtiajako kasvaviin ja kuihtuviin alueisiin on kiihtynyt viime vuosina. Toisaalla on käynnissä rakennusbuumi, ja toisaalla kokonaiset kerrostalot seisovat tyhjillään. Esimerkiksi kaavoituksessa ei liikuta vain perinteisillä alueilla, joilla kaavoitetaan ennestään asemakaavoittamatonta aluetta. Toisaalla tarvitaan täydennysrakentamista ja asemakaavamuutoksia, ja toisaalla on ylitarjontaa ja tarve purkaa olemassa olevia rakennuksia.

Kaupungin keskustavat vetävät väkeä. Rakennusbuumi keskittyykin lähes kokonaan tiettyihin kasvukaupunkeihin. Tällä hetkellä halutaan asua keskeisesti, ja mieluiten aivan raidepysäkin läheisyydessä. Toisaalta keskustat myös taistelevat olemassaolostaan. Kaupan muutokset, kuten verkkokauppa ja viime vuosikymmeninä rakennetut ostoskeskukset verottavat keskustan palveluja. Vuonna 2017 tehdyn tutkimuksen mukaan noin 10 % ydinkeskustan liikehuoneista oli tyhjillään. Vaihtelua tutkimuksen 27 kaupunkikeskustassa oli kuitenkin paljon, keskisuurten kaupunkien osalta vaihtelua oli Porvoon 4,0 prosentista ja Savonlinnan 16,5 prosenttiin. Viimeiset kolme vuotta ovat tuskin olleet keskustojen kannalta helpompia.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa