Kiinteistöliiton selvityksen mukaan Rovaniemi ja Savonlinna kiinteistökustannusten kalleimmat – Kempele ja Kokkola edullisimmat

Kirkkonummen kunta, energiayhtiö Fortum ja maanomistaja EKE-Rakennus Oy edistävät laativat yhdessä asemakaavaa suurdatakeskusta varten. Kolabackenin alueen asemakaavan laadinta lähti liikkeelle Fortumin ja maanomistajan aloitteesta kunnan myötävaikutuksella.

Kirkkonummi kuuluu hiilineutraalien kuntien HINKU-verkostoon, ja tulevalta datakeskustoimijalta velvoitetaankin päästöttömän energian käyttöä. Kaava suosittelee alueella muun muassa aurinkopaneeleja, ja myös datakeskuksen hukkalämmöt halutaan hyödyntää. Fortum on sitoutunut sulkemaan Suomenojan kivihiilivoimalan vuoteen 2025 mennessä, jolloin datakeskuksen hukkalämmöt toimisivat korvaavana energianlähteenä.

Asemakaavaa koskeva maa-alue on noin 122 hehtaaria ja rakennusoikeus 387 000 neliötä. Kaavaluonnos valmistui kuudessa kuukaudessa ja se on ollut kesän ajan julkisesti nähtävillä. Elo-syyskuussa kaavalausuntoihin laaditaan vastineet. Kaavakonsulttina hankkeessa toimiva Sweco odottaa kaavan etenemistä hyväksymismenettelyyn helmikuussa 2021.

Toimitus Author

Vastaa