Puolustusvoimien entisille linnakesaarille kaavaillaan uutta toimintaa Helsingissä

Helsingin edustalla sijaitseville Kuninkaansaarelle ja Vallisaarelle ollaan kaavoittamassa uutta elämysmökkikylää. Saaret ovat entisiä sotilasalueita ja niiltä löytyy myös luolastoja, joihin on suunniteltu muun muassa maanalaista taidegalleriaa sekä ravintolaa. Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi hanketta koskevan asemakaavan elokuussa. Kaavaratkaisu koskee Vallisaarta ja Kuninkaansaarta sekä niiden läheisyydessä olevia pienempiä saaria ja luotoja Suomenlinnan ja Santahaminan välissä. Saaret sijaitsevat 20 minuutin venematkan päässä Helsingin Kauppatorilta.

Alue kuuluu Suomenlinnan maailmanperintökohteen suojavyöhykkeeseen. Saarten avaamisen elämyskäyttöön toivotaan helpottavan Suomenlinnaan kohdistuvaa matkailu- ja virkistyskäyttöpainetta.

Alueen nykykäyttöön vaikuttaa edelleen vuoden 1937 räjähdeonnettomuus Vallisaaressa. Onnettomuuden vuoksi maaperässä on edelleen räjähdystarvikkeita. Ympäristö on puhdistettava ennen kuin alue voidaan kokonaisuudessaan avata muun muassa luontomatkailun käyttöön.

Toimitus Author

Vastaa