Saimaannorppasaaristoja esitetään Unescon maailmanperintöluetteloon

Suomi suunnittelee Saimaan norppasaaristojen esittämistä uudeksi luonnonperintökohteeksi Unescon maailmanperinnön aieluetteloon. Kohde sijaitsee Suomen suurimmalla järvellä Saimaalla ja se koostuisi pääosin valtion suojelemista Natura 2000 -alueista.

Unescon maailmanperintösopimuksen tarkoituksena on säilyttää maapallon arvokkain luonto- ja kulttuuriperintö. Kohteen hyväksyminen maailmanperintöluetteloon edellyttää, että kohde on yleismaailmallisesti erityisen arvokas. Arvon säilyminen tulee myös turvata.

Ministeriöt pyrkivät toimittamaan uusilla kohteilla päivitetyn aieluettelon Unescolle viimeistään tammikuun 2021 aikana. Päätöksen maailmanperintöluetteloon liitettävistä kohteista tekee vuosittain kokoontuva maailmanperintökomitea, joka koostuu 21 sopimusvaltion edustajista.

Maailmanperintöluettelossa on tällä hetkellä 1 121 kohdetta, joista 213 edustaa luonnonperintöä. Suomen seitsemästä maailmanperintökohteesta kuusi edustaa kulttuuriperintöä ja yksi, Merenkurkun saaristo, luonnonperintöä.

Toimitus Author

Vastaa