Avoimen lähdekoodin versio Paikkatietokeskuksen ohjelmistovastaanottimesta

Paikkatietokeskuksen kehittämä FGI-GSRx-ohjelmistovastaanotin on julkaistu avoimen lähdekoodin versiona kaikille satelliittipaikannuksesta kiinnostuneille. Esimerkiksi opiskelijat, tutkijat ja kehittäjät voivat hyödyntää vastaanotinta innovaatiotoiminnassa.

Ohjelmistovastaanotinta on hyödynnetty jo aiemmin laajasti tutkimusalustana tarkan paikannuksen, navigoinnin ja ajanmäärityksen tutkimiseen ja kehittämiseen (PNT; Positioning, Navigation, and Timing). Lisäksi ohjelmistovastaanottimen avulla tutkijat ovat kehittäneet esimerkiksi algoritmeja, havaitsemaan satelliittipaikannukseen kohdistuvaa häirintää. vastaanotinta on hyödennetty myös kansainvälisesti.

Satelliittipaikannuksen järjestelmät ovat uudistuneet merkittävästi viimeisen kahden vuosikymmenen aikana ominaisuuksien lisääntymisen myötä. Ohjelmallisesti määritelty (software defined) vastaanotin mahdollistaa algoritmien optimoimisen ja testaamisen. Käyttäjille se tarjoaa monipuolisuutta sekä tarkkuutta. FGI-GSRx-vastaanottimen ensimmäinen versio kykeni seuramaan eurooppalaisia IOV (In-Orbit Validation) Galileo-satelliitteja GIOVE A ja GIOVE B. Sen jälkeen Paikkatietokeskuksen tutkijat ovat kehittäneet ohjelmistovastaanottimeen uusia ominaisuuksia sekä sisällyttäneet siihen mukaan uusia satelliittipaikannusjärjestelmiä (Galileon vuonna 2013, kiinalaisen BeiDoun ja intialaisen NavIC:n vuonna 2014 sekä venäläisen GLONASSin vuonna 2015).

Avoimen lähdekoodin FGI-GSRx-ohjelmistovastaanotin on saatavilla Maanmittauslaitoksen nettisivuilla.

Toimitus Author

Vastaa