Pääkirjoitus: Metaversumin arkkitehteina

TEKSTI: ARI LAITALA

Metaverse – tai suomalaisittain metaversumi – on herättänyt viime kuukausina paljon huomiota. Uudenlainen ajatus internetin tulevaisuudesta lähti lentoon lokakuussa Facebookin lanseeratessa uuden nimensä Meta ja esitellessään visioita tulevaisuuden internetistä.

Kunnia termin ja konseptin luomisesta menee Neal Stephensonille, joka käytti termiä “metaverse” 1992 ilmestyneessä romaanissaan Snow Crash. Kirjassa metaversumia kuvataan kolmiulotteisena virtuaalisena internetin jatkeena, jossa internetiä käytetään avatarten kautta. Avattaret ovat tässä tapauksessa pikemminkin ihmisten digitaalisia kaksosia, eivät niinkään vain ruudulle luotuja pelihahmoja. Kirjassa (jota ei tiettävästi ole suomennettu) metaversumi on jonkinlainen pakopaikka ja onnela, jonne ihmiset kaipaavat heidän dystooppisesta arjestaan.

Mutta mikä on se metaversumi, josta nyt erityisesti puhutaan ja liittyykö se jollain lailla maahan ja kiinteistöihin, mallintamiseen ja mittaamiseen? Aloitetaan vastaaminen vaikeammasta päästä. Mikä se metaversumi oikein on?

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa