Talouden taantuma painanee asuntomarkkinoita ensi vuonna

OP Ryhmän asuntomarkkinakatsauksen mukaan asuntomarkkinoiden huippu on ohitettu, kysyntä laantunut ja hintakehitys kääntynyt heikommaksi.

Katsaus ennustaa asuntojen hintojen laskevan ensi vuonna keskimäärin 1-3 prosenttia korkojen nousun ja talouskasvun hiipumisen myötä. Korkeana pysyttelevän inflaation nähdään laskevan asuntojen reaalihintoja selkeästi niin tänä kuin ensi vuonnakin.

Katsauksen mukaan asuntokauppaa käydään yhä kohtalaisesti, mutta aktiviteetti on laskenut vuoden alkupuoliskolla tuntuvasti. Asumisen kustannusten nousun ja kysynnän heikkenemisen ennakoidaan painavan myös uudisrakentamista. OP Ryhmän ekonomistit arvioivat asuntorakentamisen vähenevän merkittävästi viime vuosien ennätysluvuista. Asuntojen rakennuslupia myönnettiin tämän vuoden toisella neljänneksellä 13 prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten.

Toimitus Author

Vastaa