Julkinen latausinfra­struktuuri laajentuu tasaista vauhtia Suomessa

Useampi kuin joka kolmas uusi henkilöauto kulkee jo uusilla käyttövoimilla. Myös sähköautoja ja ladattavia hybridejä palveleva julkinen latausinfrastruktuuri on jo varsin kattava koko maassa, selviää Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin laatimasta liikenteen vaihtoehtoisten käyttövoimien jakeluinfrastruktuurin nykytilaa tarkastelevasta muistiosta. Muistio on tehty liikenne- ja viestintäministeriön toimeksiannosta kansallisen jakeluinfratyön tueksi.

Suomessa jo lähes 1 800 julkista latausasemaa ja niissä lähes 8 000 latauspistettä. Lähes koko maassa lähin julkinen latausasema löytyy 50 kilometrin säteellä. Tiheintä latausverkosto on Etelä- ja Länsi-Suomessa, missä latausasema löytyy lähes aina 25 kilometrin säteellä.

Tammi-syyskuussa 2022 ensirekisteröidyistä henkilöautoista uusilla käyttövoimilla toimivien osuus oli 36 %, kun nelisen vuotta sitten vastaava osuus oli 6 prosenttia. Tällaisia autoja ovat täyssähköautot, ladattavat hybridit, kaasu- ja flex-fuel -autot. Uusien käyttövoimien osuus koko henkilöautokannasta on 5 %

Linja-autot sähköistyvät myös nopeasti. Kaupunkiliikenteessä käytetyistä, vuonna 2021 ensirekisteröidyistä linja-autoista yli 80 % oli sähkökäyttöisiä. Kaupunkien väliseen liikenteeseen ja tilausliikenteeseen käytettävien bussien sähköistymisessä ei ole näkynyt vielä laajemman käynnistymisen merkkejä.

Liikenne- ja viestintäministeriön johtama työryhmä arvioi Suomen jakeluinfran nykytilaa, nykyisten toimien riittävyyttä ja mahdollisesti tarvittavia uusia toimia jakeluinfran kehittämiseksi. Kansallinen jakeluinfratyöryhmä tarkastelee niin sähkölatausta kuin biokaasun ja vedyn tankkausta.

Toimitus Author

Vastaa