Kunnat toteuttaneet homevapaita kouluja 2,3 miljardin arvosta vuosina 2009–2022

Tuore tilastojulkaisu kuntien elinkaarimallilla toteuttamista koulu- ja toimi­tilarakennuksista kertoo rakannustavan suosion maltillisesta kasvusta. Lisäksi tilastot osoittavat elinkaarimallin olevan kunnalle kustannuksiltaan 14 % edullisempi verrattuna perinteiseen rakentamis- ja ylläpitotapaan.  Julkaisun on koostanut investointi- ja rakennushankkeiden asiantuntijayritys CAPEX Advisors, joka on kerännyt tilastoja kuntien elinkaarihankkeista vuodesta 2009.

Elinkaarirakentamisessa kunta tilaa yhdellä sopimuksella sekä koulun tai muun toimitilan rakentamisen että kiinteistön ylläpidon tyypillisesti 20–25 vuoden ajalle. Toimittaja vastaa rakennuksen ylläpidosta ja ennakoivista korjauksista. Julkaisun mukaan koulurakennuksen kokonaiskustannuksista karkeasti puolet tulevat itse rakentamisesta ja puolet kiinteistön elinkaaren aikaisesta ylläpidosta ja korjauksista.

Toimitus Author

Vastaa