Maanmittausalan edistämissäätiö

JÜRGEN GRÖNFORS
Apurahoja on jaettu vuosina 2006–2018 yhteensä 124 000 euroa.

Erilaisista rahastoista rekisteröityyn säätiöön

Maanmittausinsinöörien Liiton (MIL) haltuun ja hallintaan oli vuosien kuluessa siirtynyt erilaisten keräilyjen tai tapahtumien seurauksena ns. rahastoja, joiden käyttötapaa ei ollut saatu ratkaistua:

• Matts Wilhelm Gullin muistorahasto. Rahasto oli syntynyt, kun maanmittarit keräsivät Gullille rahaa kiitoksena hänen laatimastaan lausunnosta koskien silloin toimineen Karttakomitean mietintöä. Gullin kuollessa testamenttasi hän vastaavan rahan Maanmittariyhdistykselle vuonna 1898.

• Albin Hannikaisen hautajaisissa keräsivät Helsingin maanjakomiehet rahasumman muistorahastoon vuonna 1927.

Aapo Väinö Seppälä ja Erkki Olavi Rautkari ajoivat säätiön perustamista ja lahjoittivat rahaston alkupääoman saamansa ilmoitushankinnasta tulleet provisiot.

Tanskan ja Eestin maanmittariyhdistykset keräsivät lahjoituksina varoja talvisodassa kärsineiden maanmittareiden ja heidän perheidensä hyväksi. Avustustoimintaa jatkettiin sodan jälkeen adressien myynnistä saaduin varoin. Rahastosta alettiin käyttää nimitystä kukkaisrahasto.

Kertyneiden rahastojen hallinnoimisesta alettiin käydä yhä tiiviimpää keskustelua ja kansanedustaja Aapo Seppälän tultua MIL:n puheenjohtajaksi ryhdyttiin tuumasta toimeen. Säätiötä, siis Maanmittausalan edistämissäätiötä, varten laadittiin säännöt ja säätiö rekisteröitiin säätiörekisteriin 20.12.1963. Säätiön peruspääomaksi tuli perustamisvaiheessa 2 958,01 markkaa.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

 

Vastaa