3D-kuvaus tulee vauhdilla älypuhelimiin ja on varmasti tullut jäädäkseen

TEKSTI: RIKU MUSTONEN
Kolmiulotteisesta mittatietoa sisältävästä kuvaamisesta on tekniikan puolesta arkipäiväistymässä. Sovellusmahdollisuudet ovat kutakuinkin rajattomat eikä koulutuskäyttö ole niistä vähäisin.

Kuvittele, jos saisit kuvattua itsellesi rakkaasta tai työpaikallasi tarvittavasta esineestä 3D-mallin helposti muutamassa minuutissa. Tai haluaisit kuvata jonkin huoneen nurkasta nurkkaan ja sommitella sinne uusia huonekaluja. Se on tänä päivänä mahdollista ja vielä useilla eri älypuhelimilla. Monessa tapauksessa kuvaamiseen liittyvät sovellukset ovat ilmaisia, joilla saa laadukkaita otoksia.

Yksi tilakuvaamisen mahdollistava toiminto on Lidar-sensori, joka löytyy tuoreimmista Applen puhelimista ja iPadeista. Lidar-tekniikka perustuu valon mittaamiseen käyttäen laservaloa, jonka avulla etäisyyksien mittaaminen on tarkkaa. Lidar ei ole itsessään mikään tuore keksintö, vaan sitä on hyödynnetty jo esim. 1960-luvulla ilmakehän mittauksissa. Muita käyttökohteita ovat olleet muun muassa nopeustutkat, arkeologia ja avaruuslennot. Esimerkiksi syyskuussa 2008 NASA:n Phoenix-luotain käytti Lidar-järjestelmää havaitakseen lunta Marsin ilmakehässä. Nyt tämä tekniikka on tullut myös tavallisten kuluttajien ulottuville. IPhonella ei ilmakehämittauksia voi vielä suorittaa, mutta moneen muuhun, ei niin korkealle kurottavaan. siitä on.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa