Lapin kolmiomittaus

TEKSTI: JÜRGEN GRÖNFORS
Suomen maanmittari-yhdistyksen Aika­kauskirjaN vuoden 1903 numeroissa käsiteltyjä asioita.

Kolmiomittaukset Lapissa 1903

Kun Suomen yleiskarttaa viime vuosisadan 40-luvulla alettiin laatimaan, oli sitä varten, paitsi tähtitieteellisten ja kolmiomitannollisten pisteiden määräämistä, myöskin koko pohjois-Suomi kartoitettava. Nämät siis lähinnä yleiskarttaa varten aiotut mittaukset tehtiin mittakaavassa 1: 100,000, paitsi Inarin ja Utsjoen pitäjiä, mitkä kartoitettiin mittakaavassa 1: 400,000. Kun näin suurien alueiden kartoitus toimitettiin muutamissa vuosissa ja vähillä voimilla sekä graafillista mittaustapaa käyttämällä, on luonnollista, että verrattain suuriakin virheitä tuli tehdyksi ja siis koko mittaus epätarkaksi.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa