Jääkarhu ja muita kiinnostavia tuttavuuksia – muraalit värittävät kaupunkikuvaa

SUSANNA KARI
Jyväskylässä kävellessä voi ­törmätä uljaaseen hopeaturkkiseen ­jääkarhuun. Kyseessä ei kuitenkaan ole kaduilla vapaana kuljeskeleva ursus maritimus vaan asuinkerrostalon koko päätyseinän peittävä muraali eli seinämaalaus.

Jyväskylässä toteutettu jääkarhumuraali on yksi Suomen eri kaupungeissa vuonna 2017 järjestetyn UPEA17-festivaalin aikana maalatuista teoksista. Mm. tällaisten urbaanin taiteen tapahtumien kautta muraalit ja muu julkinen taide ovat eläneet uutta nousuaan viimeisten vuosikymmenten aikana.

Lähes sata vuotta muraaleja

Jyväskylässä muraaleja on ollut katukuvassa vaihtelevasti jo 1920-luvulta alkaen. Yksi ensimmäisistä kaupungin muraaleista oli taitelija Feliks Ojasen 1920–30-luvun vaihteessa maalaama Goodyearin rengasmainos, joka koristi kerrostalon seinää Puistokadulla. Mainos peitettiin myöhemmin ja taas entisöitiin sen paljastuessa rakennuksen julkisivuremontin yhteydessä 1990-luvulla.

 

Lue koko artikkeli pdf-muodossa:

 

Susanna Kari Author

Vastaa