Pilkettä pimeässä

MAARIT NORDMARK

Suomessa juhlitaan satavuotiskirjastoa ja maalla menee muutenkin hyvin. Teollisuus porskuttaa, Nordea on muuttanut Suomeen, laivoja valmistuu telakoilta jatkuvalla syötöllä ja Ruotsiin viime aikoina kuuluva ainoa ongelma on teollisuuden työvoimapula.

Muualla maailmassa taas ongelmilla ei ole alkua eikä loppua. Suurin osa maailman pörssi-indekseistä oli miinuksella 2018, ja vaikka osa onkin lähtenyt nousuun joulukuun viimeisellä viikolla, saavat sijoittajat silti odottaa suurella kärsivällisyydellä edellisen vuoden tasoja. Englannissa mennään kovaa vauhtia karille Brexitin kanssa, Yhdysvalloissa valtion työntekijät joutuvat myymään koti-irtaimistojaan saadakseen vuokrat maksettua, koska Trump ei suostu maksamaan palkkoja ennen kuin hän on saanut 50 miljardia dollaria aidanrakennusrahoja ja Venäjällä sorretaan toisinajattelijoita niin kuin tavallisesti. Venäläiset trollit lähettävät maailmalle, etenkin Ruotsiin, väärennettyjä propagandauutisia. Ruotsin asuntomarkkinat ajettiin karille kahdella suurella uudistuksella, joilla tyrmättiin Svenssonien likviditeetti asuntomarkkinoilla ja joiden seurauksena asuntotuotanto on pudonnut puoleen – samalla kun väestö on lisääntynyt kymmenen prosenttia. Ilmastokriisi tyrmää meidät sekä fyysisesti että etenkin henkisesti, tuulet ja sateet puhaltavat väärissä paikoissa väärään aikaan ja meret ovat täynnä muovijätettä. Facebook kehittää kasvojentunnistusalgoritmeja kymmenen vuoden takaisilla vapaaehtoisilla kuvienkeräyksillä ja halpojen Teslojen valmistus on myöhässä.

Mistä tässä nyt sitten kirjoittaisi, jos haluai­si keksiä edes jotain positiivista sanottavaa kansainvälisestä perspektiivistä käsin?

Yritetään. Vuonna 2018 on tapahtunut paljon hyvääkin. Otsonikerros on korjautumassa ja uusimman tiedon mukaan se on täysin parantunut vuonna 2060 – ennen kuin tämän kirjoittajan täyttää sata vuotta. Homoseksuaalisuus ei ole enää kriminalisoitua Intiassa. Colombian Serrania de Chiribiquete on laajennuksen jälkeen maailman suurin sademetsien suojelualue – vähän yli 4,4 miljoonan hehtaarin kokoinen! EU on kieltänyt mehiläisiä tappavat kasvinsuojeluaineet, neonikotinoidit. Belizen suuri Great Barrier Reef on poistettu Unescon uhanalaisten luonnonkohteiden listalta. Pakistan on luvannut istuttaa 10 miljardia puuta, korvatakseen 350 000 hehtaaria tuhottua metsää ja tasapainottaakseen jäätikköjen sulamisen aiheuttamia mahdollisia ympäristövaikutuksia. 70 prosenttia maailman väestöstä on vähentänyt lihansyöntiä ympäristö- ja terveyssyistä. Uhanalaisten vuorigorillojen määrä on kasvanut 25 prosentilla kahdeksassa vuodessa. Englannissa on alettu merkitä pakkauksia koodilla ”muovivapaa”. Maailman ympäristövaikutuksia vähentävät investoinnit olivat yli 200 miljardia euroa vuonna 2018. Kalastus jäätiköstä sulaneella Välimeren kokoisella pohjoisnapa-alueella on kielletty uuden kansainvälisen sopimuksen avulla, tarkoituksena suojella ekosysteemiä. Eritrea ja Etiopia solmivat rauhan 20-vuotisen sodan jälkeen. Tässä vain muutama esimerkki uutisista, joita emme nähneet aamulehdissämme.

Kaikkien vuoden 2018 suurten positiivisten uutisten taustalla on pitkäaikainen työ, kehitys ja tietoisuus siitä, että maapallomme ilmakehineen on hauraampi ekosysteemi kuin minkä varaan olemme laskeneet. Insinöörinä olen positiivinen teknisen ja sosiaalisen kehityksen mukanaan tuomille mahdollisuuksille saavuttaa tasapaino luonnon ja ihmisen aiheuttamien vaikutusten välillä. Toivottavasti onkin niin, että minun sukupolveni aikana olemme saavuttaneet huipun ympäristövaikutuksille ja että yllä oleva lista on vain yksi merkki siitä, että kehitys on jo lähtenyt parempaan suuntaan. Itseäni näiden esimerkkien löytäminen ainakin rauhoitti hieman. Ensi talveksi taidankin hankkia talvipolkupyörän vähentääkseni omaa ympäristövaikutustani.

Maarit Nordmark on Head of Asset ­Management Hestia AB:ssä, Realian ruotsalaisessa ­tytär­yhtiössä. Maaritin liiketoimialaan kuuluu muun ­muassa ­kolmen kiinteistöalan ­pörssiyrityksen ­hallinta. Vapaa-ajallaan Maarit on ­maantiepyöräilijä ja ­Danderydin rakennuslautakunnan ­varapuheenjohtaja.

 

Lue artikkeli pdf-muodossa:

 

Toimitus Author

Vastaa