Π:n päivää vietettiin hillityin menoin

TEKSTI: ARI LAITALA
Π:n päivä osui tänäkin vuonna maaliskuun neljänteentoista, amerikkalaisittain 3/14.

Merkkipäivän viettoon vihkiytyneille tarkempi kellonaika on 1.59.25… mutta ihan tarkka juhlahetki ei ole tiedossa, eikä tule koskaan olemaankaan, kun π:n tarkkaa arvoa ei tiedä kukaan – eikä tule koskaan tietämäänkään. Asian todisti Johan Lambert jo vuonna 1761. Hän pystyi ensimmäisenä osoittamaan π:n irrationaalisuuden eli sen, että kyseessä on päättymätön jaksoton desimaaliluku.

Π:n juhlinta näyttää saavan vuosi vuodelta laajempaa kansainvälistä huomioita, joskin Suomessa merkkipäivä on edelleen koko lailla tuntematon. Joku saattaa tosin tuntea maaliskuun neljännentoista Albert Einsteinin syntymäpäivänä, mikä on tietysti piste i:n päälle näissä karkeloissa (menemättä sen enempää kompleksilukujen imaginaariyksiköihin)

YouTubesta löytyy vino pino π:n päivään liittyvää videomateriaalia. Yksinkertaisin tapa juhlistaa päivää on syödä jotain pyöreää. Suosituimmasta päästä ovat piirakat (πe) ja pitsat (πzza), mutta hätätapauksessa toki kaikki pyöreä käy. Merkkipäivän ”vakavammissa” viettomuodoissa voidaan ryhtyä suorittamaan esim. laskutoimituksia – mitäpä muutakaan kuin π:n likiarvon laskentaa?

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa