Joustavat toimitilat tarinalla kuorrutettuna

TEKSTI: SUSANNA KARI
Ovatko erilaiset yhteiskäyttötilat ­vastaus työnteon muuttuviin tapoihin ja ­tyhjeneviin toimitiloihin? Esittelemme tässä artikkelissa kaksi kiinnostavaa ­esimerkkiä tilapalvelukonsepteista, joissa yhteisö ja sen luoma kulttuuri kohtaavat yksilölliset tilatarpeet.

Maria 01: Pohjoismaiden johtava kasvuyrityskampus laajenee

Marian sairaala-alue sijaitsee Helsingissä kolmen erilaisen kaupunginosan juotoskohdassa. Alue toimii nivelenä Ruoholahden tietointensiivisen maailman, Punavuoressa viihtyvien luovien alojen sekä ydinkeskustan rahoitus- ja kaupallisen keskittymän välillä.

Maria ei ole enää sairaala. Alueella on toiminut vuodesta 2016 lähtien Maria 01 -kasvuyrityskeskittymä, jonka taustalla ovat Slush-tapahtuman omistava Startup-säätiö, Helsingin Uusyrityskeskus sekä Helsingin kaupunki. Maria 01 on muutaman vuoden aikana luonut itselleen selkeän brändin ja on onnistunut keräämään eri alojen kasvuyrityksiä ja sijoittajia kattonsa alle kansainväliseksi verkostoksi. Maria 01 onkin omien sanojensa mukaan Pohjoismaiden johtava startup-kampus.

Uusia suunnitelmia

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkusyksystä 2020 Marian sairaalan kiinteistön ja sen ympäristön asemakaavamuutoksen, jolla varmistetaan merkittävä toimitilojen lisärakentaminen ­alueella. Kaavaratkaisu kulkee käsikkäin kaupungin muiden suunnitelmien kanssa: Helsinki tavoittelee asemaa yhtenä Euroopan kiinnostavimmista sijainneista kasvuyrityksille.

Marian korttelin ensimmäisen lisärakennusvaiheen on tarkoitus valmistua vuoden 2021 aikana. Kasvuyrityskeskus on laajentunut nykyisten kehityssuunnitelmien mukaiseen täyteen mittaansa vuoteen 2024 mennessä. Alueen kulttuurihistoriallisesti arvokas rakennuskanta suojellaan hankkeessa.

Kehitystoimien myötä Maria on tulevaisuudessa entistä tukevammin osa myös sitä ympäröivää kaupunkirakennetta. Mariasta ulos kasvanut yritys voi tarvittaessa etsiä suuremmat tilat esimerkiksi läheisiltä Ruoholahden, Salmisaaren ja Jätkäsaaren alueilta. Mariasta ja sitä reunustavista alueista muotoutuu asteittain Helsingin Startup District.

Jatkuvan parantamisen perustana liikkuminen ja käyttäjäkokemukset

Liikkumisesta halutaan Mariassa sekä korttelitasolla että rakennusten sisällä intuitiivista, turvallista ja mukavaa. Alueen kytkökset ympäröivään kaupunkirakenteeseen ovat myös keskeisiä näkökulmia käynnissä olevassa kehitystyössä. Maria sijaitsee jo nyt erilaisten valtaväylien äärellä – vieressä kulkevat muun muassa pyöräilyn ja kävelyn baana, metro- ja raitiotieraiteet sekä Helsinkiin Espoosta johtava autoiluväylä. Tulevaisuudessa Maria pyrkii olemaan entistä saavutettavampi kaikilla kulkumuodoilla: kaavaratkaisun mukaan esimerkiksi läheisen Mechelininkadun pyöräliikenteen reitit sujuvoituvat ja alueen poikki avataan uusia kevyen liikenteen yhteyksiä.

Käyttäjistä jää kampuksella anonyymi digitaalinen jalanjälki ja toki liikkuvat ihmisvirrat tuottavat muutenkin kiehtovaa paikallisdataa. Näiden pohjalta voidaan kehittää uusia innovatiivisia palveluita tai parantaa olemassa olevia jatkuvalla syklillä. Käyttökokemusten automaattiseen analysointiin perustuva dynaaminen malli puolestaan mahdollistaa tilojen käyttöjouston ja nopean reagoinnin muuttuviin tarpeisiin. Esimerkiksi ruuhkahetkistä saa varattaessa tiedon ja hiljaisina hetkinä tiloja saa edullisemmin käyttöön.

 

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Susanna Kari Author

Vastaa