MMH:n topografit historiaan

TEKSTI: PENTTI KALLIO
”Historiallinen kokous Seinäjoella: Maanmittaushallituksen topografit ry päätti purkaa yhdistyksensä”, twiittasi Maanmittauslaitoksen pääjohtaja Arvo Kokkonen 29.8. vierailtuaan yhdistyksen järjestämässä topografien tapaamistilaisuudessa, viimeisillä XX:nella Reunanvertauspäivillä.

”Kiitos ja kumarrus Suomen peruskartan tehneille topografeille. Kartoituksen perinnetietoa yhdistys taltioi itse ja tuki muidenkin tekemää taltiointia ansiokkaasti”, oli pääjohtaja jatkanut twiittaustaan.

Historiallinen topografien tilaisuus todella olikin. Maanmit­tauslaitoksen henkilöstöjärjestöistä, ammattiyhdistyksistä, yksi oli tullut tiensä päähän samoin kuin topografien tapaamistilaisuus Reunanvertauspäivät. Toiminta oli vähitellen hiipunut. Joukosta poistuneiden ja eläkkeelle siirtyneiden topografien ikääntyminen sekä nuoremmat kartoittajien työskentely digitaalisessa kartanvalmistuksessa oli vähitellen harventanut yhdistyksen jäsenistöä sekä Reunanvertauspäiville osallistujia ja niiden järjestäjiä.

Päivien järjestäjä Pentti Kallio toivotti pääjohtaja Arvo Kokkosen sekä vertaajat tervetulleeksi – ei mihinkään ”perspööleen” vaan eteläpohjalaiseen tapaan Avaruuden pääkaupunkiin Seinäjoelle.

Pääjohtaja esitti päiville Maanmittauslaitoksen tervehdyksen kiittäen Suomen peruskartoituksen suorittaneita topografeja mittavasta työstä.

Todettakoon, että ensikartoituksen valmistuessa vuonna 1975 tuloksena Suomen peitti 3 712 karttalehteä. Se oli kansainvälisestikin arvostettu saavutus. Työ jatkuu edelleen karttoja ajantasaistaen digitaalisena kartoituksena.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa