Onko Suomessa siirrytty demokratiasta yksittäisen ministeriön harvainvaltaan?

TEKSTI: MATTI HOLOPAINEN

Pitäisikö heti hallitusohjelman valmistuttua ja hallituksen astuttua valtaan tai viimeistään lainsäädäntöhankkeiden käynnistyessä ottaa ne säännönmukaisesti perustuslakivaliokunnan käsittelyyn siten, että linjattaisiin reunaehdot lainsäädännön valmistelulle ainakin kuntien ja kansalaisten oikeuksien kunnioittamiseksi koko valmisteluprosessin ajan ministeriön valmistelussa? Nykyisellään kaikki ministeriöt eivät näytä tätä kansalaiselle itsestään selvältä tuntuvaa periaatetta kunnioittavan.

On hyviäkin esimerkkejä mallikkaasta, ministeriön eri osapuolien perustuslaillisia oikeuksia kunnioittavasta ja huomioon ottavasta lainvalmistelusta. Omien kokemuksieni perusteella oikeusministeriö ansaitsee tästä kiitoksen. Mutta on valitettavan paljon huonoja esimerkkejä. Eivät kaikki ministeriöt ehkä tunnista tämmöisiä piirteitä omassa toiminnassaan, mutta jos, niin toivottavasti herää itsearviointia, onko kaikki kohdallaan.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa