Huoneistotietojärjestelmä kokoaa taloyhtiöiden ja osakehuoneistojen tiedot yhteen

TEKSTI: LIISA KALLELA
Suomessa on noin 90 000 asunto-osakeyhtiötä, 1,5 miljoonaa osake­huoneistoa ja niillä yli kaksi miljoonaa omistajaa. Näiden tietojen ­kerääminen sähköiseen rekisteriin ­käynnistyi vuonna 2019, kun valtakunnallinen ­huoneistotietojärjestelmä otettiin käyttöön.

Asunto on usein suomalaisen tärkein omaisuus. Kuitenkaan asunto-osakeyhtiöistä, niissä olevista osakehuoneistoista, niiden omistuksista tai panttauksista ei ole saatavissa kattavaa tietoa keskitetysti.

Osakehuoneiston omistuksen osoittamiseen, vaihdantaan ja käyttöön lainan vakuutena on käytetty paperista osakekirjaa. Osakekirjojen siirtäminen paikasta toiseen aiheuttaa vaivaa, kustannuksia ja viivettä asuntokauppaan sekä hankaloittaa toimialan sähköisten palveluiden kehittämistä. Jatkossa sähköinen omistajamerkintä huoneistotietojärjestelmässä korvaa paperisen osakekirjan käytön osakehuoneistojen vaihdannassa ja lainan vakuutena.

Sähköiseen rekisteriin siirtyminen parantaa osakehuoneistojen tietojen saatavuutta ja luotettavuutta. Tämä sujuvoittaa asuntokauppaa ja luotonantoa. Paperisista osakekirjoista luopuminen mahdollistaa myös digitaalisten palveluiden kehittämisen ja helpottaa monen toimijan työtä.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa