Onko ministä megaksi?

Miniasunto luonnon helmassa amerikkalaisittain. Jos muualla, liittyy ­Suomessakin miniasumisen nippuun vähintäänkin tulkinnanvaraisia kysymyksiä. Milloin miniasunto tarvitsee rakennusluvan? Onko se rakennus ollenkaan, vaiko rakennelma vai kenties liikuteltava laite? Millaiselle tontille se voidaan sijoittaa? Missä määrin jätevesilainsäädäntö koskee miniasuntoja? Voiko kotikunta määräytyä miniasunnon ja asumisen perusteella? Syntyykö tätä kautta kenties oikeus kunnan sosiaalisiin palveluihin kuten terveydenhuoltoon? Jonkinlainen omakotimaiseen miniasumiseen liittyvä opas tuntuisi tarpeelliselta, joskaan sellaisen laatiminen ei liene mahdollista ennen kattavaa juridiikkajumppaa.

TEKSTI: ARI LAITALA
Miniasunnot osuvat monen trendin ­risteyskohtaan: ainakin ekologisuuden, ­minimalismin ja kohtuuhintaisen asumisen. Myös suurempaa yksityisyyttä tai yhteisöllisyyttä kaipaaville miniasunnot tarjoavat uudentyyppisen vaihtoehdon. Onko käsillä siis isommankin trendin ainekset?

Suomessa on reippaasti toista miljoonaa yhden hengen taloutta. Näistä arviolta muutama sata on valinnut asumisratkaisukseen ns. minikodin. Potentiaalia suuremmallekin minikotimäärälle siis löytyy, ainakin periaatteessa. Mutta mikä se minikoti oikein on?
– Minähän asun jo sellaisessa, voi ainakin opiskelija helposti puuskahtaa. Mutta onko esim. 25 neliön yksiö jo minikoti, tai miniasunto?

Sen kummempia määritelmiä ei tietenkään ole, mutta tyypillisesti puhutaan kuitenkin pienemmistä asunnoista kuin tavanomaiset yksiöt. Kokonsa puolesta minikotien haarukka voisi olla luokkaa 10–25 neliömetriä. Amerikassa, jossa kaikki – minikoditkin – on suurta, jonkinlainen rajapyykki on vedetty 400 neliöjalan kohdalle. Usein minikotiin liittyy myös yksi tai kaksi parviratkaisua, jolloin käyttökelpoisia neliöitä kertyy lisää, vaikka matalia parviratkaisuja ei varsinaiseen huone(isto)alaan mukaan lasketakaan (korkeus alle 160 cm). Minikodeille tyypillinen piirre on siis tavanomaista korkeampi huonekorkeus. Kun neliöitä on vähän, on kuutioillakin merkitystä.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa