Digitaalisuus tarjoaa uusia mahdollisuuksia vuorovaikutukseen kaupunkisuunnittelussa

TEKSTI: KRISTA PAASIKALLIO
Menestyksekkään ­kaupunkisuunnittelun ja maankäytön vaatimukset ovat yhä moninaisempia. Kaupunkilaisia ja heidän tarpeitaan ja toiveitaan on ­kuunneltava. Lisäksi odotukset viestinnän ja ­sisäisen tiimityön suhteen ovat ­korkealla, kun samaan aikaan työn ulkoisten yhteistyö­kumppaneiden kanssa pitäisi olla sujuvaa. Digitaalisuudesta on tullut ­modernille kaupungille lähes ehdoton vaatimus, jota kevään koronavirus­pandemia on kiihdyttänyt.

Monet suomalaiset kaupungit ovat jo nyt tehneet erinomaista työtä testatessaan ja pilotoidessaan uusia digitaalisia ratkaisuja kaupunkikehitykseen ja osallistumiseen, joiden avulla myös maankäyttöä ohjataan. Digitaaliset työkalut ovat avanneet uusia osallistumisen ovia paitsi kaupunkien hallinnolle myös kaupunkien asukkaille. Maptionnaire-palvelua kehittävän Mapita Oy:n perustaja ja toimitusjohtaja Maarit Kahila heittää kuitenkin ilmoille haasteen: ”Olemmeko painottaneet liikaa työkalujen merkitystä ja samalla unohtaneet miettiä koko vuorovaikutus- ja osallistumisprosessia? Olemmeko olleet täysin rehellisiä siitä, missä on onnistuttu ja missä epäonnistuttu?”

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa