Hakusanana ’kartta’

TEKSTI: ARI LAITALA
Historian, vanhojen kuvien ja ­avoimen datan ystäviä ­ilahdutti ­joulukuinen uutinen, jossa ­Museovirasto ilmoitti avanneensa yli 200 000 valokuvaa avoimena ­datana. Näin suuresta ­aineistomäärästä ­löytyy runsaasti myös ­maanmittaukseen liittyvää ja sitä sivuavaa aineistoa.

Museoviraston kokoelmia kokonaisuudessaan voidaan luonnehtia valtavaksi. Kokoelmista löytyy mm. noin 18 miljoonaa kuvaa, joten nyt vapaasti saataville tulleet valokuvat ovat varsin pieni otos kokonaistarjonnasta. Kuvat ovat saatavilla korkea­resoluutioisina, joten niiden käyttö esim. lehtikuvina onnistuu helposti.

CC BY

Kuva-aineisto on lisensioitu pääosin Creative Commons -lisenssijärjestelmän BY (ByAttribution) -ehdolla. Tämä tarkoittaa varsin laajoja oikeuksia. Lähtökohtana on ainoastaan kuvaajan tai tekijän nimen mainitseminen. Museoviraston tiedotteessa muistutetaan lisäksi, että myös kokoelman omistajan nimi on mainittava, joka tässä tapauksessa on Museovirasto tai Suomen kansallismuseo. Lisenssin rajoitusehdot ND (NoDerivatives), NC (NonCommercial) ja SA (ShareAlike) siis puuttuvat. Näin ollen kuvia voi käyttää muokattuina ja myös kaupallisiin tarkoituksiin. SA ehdon puuttuminen mahdollistaa kuvien edelleen jakamisen alkuperäisestä lisenssiehdosta poikkeavalla tavalla.

Markkinointiin (mainoskuvat) käytettäessä lähtökohtana on kuitenkin aina se, että tähän on olemassa lupa elossa olevilta kuvien henkilöiltä. Ja ylipäänsä kuva-aineiston vapaankin käytön lähtökohtana on aina hyvien tapojen mukainen käyttö, joka nykymaailmassa tuntuu tosin olevan hiukan epämääräinen ohjenuora.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa