Π:n päivä – entistäkin hillitympänä

TEKSTI: ARI LAITALA
Onko mitään ­tylsempää kuin ­ tutkia loputonta ­sattumanvaraisten lukujen ­jonoa? No, ehkäpä ­perehtyä kyseisen tutkimuksen ­kirjalliseen selostukseen.

Maankäyttö-lehti huomioi tänäkin vuonna kolmannen kuukauden neljännentoista päivän. Π:n päivän perinteisiin kuuluu mm. pyöreän ruuan/annoksen syömistä. Varmoja valintoja ovat esimerkiksi piirakat (pie/πe) ja pizzat (pizza/πzza). Toinen takuuvarma ohjelmanumero on π:n likiarvon laskenta, usein mitä yllättävimmillä ja erikoisimmilla tavoilla. (Katso juttu numerosta 2/2020.)

Tänäkin vuonna koronan rajoitustoimenpiteet estivät laajemmat joukkokokoontumiset π:n päivän juhlistamiseksi. Koronavilkun vielä välähtäessä juhlapäivän aamuna, päätimme pelata varman päälle ja perua alustavatkin suunnitelmat. Mutta eipä π:n päivän juhlinta Teamsissakaan oikein kerännyt kannatusta.

Vaihtoehtoiseksi toimintatavaksi valikoitui lopulta aihepiiriä käsittelevän kirjallisuuskatsauksen tuottaminen, joka lankesi allekirjoittaneen vastuulle. Katsausta ohjaavaksi tutkimuskysymykseksi valittiin (varsin pintapuolisen) pohdinnan jälkeen: Mitkä ovat kolme yllättävintä piihin liittyvää faktaa? Tulokset ovat seuraavat.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa