Kaupunki vai kyläyhteisöjen verkko?

TEKSTI: MAARIT NORDMARK

Historioitsija Ben Wilsonin kirja Metropolis: A History of the City, Humankind vuodelta 2020 on hurmaava teos meille kaupunkisuunnittelusta kiinnostuneille. Se avaa laajoja perspektiivejä, vaikka Wilson ei ole kaupunkisuunnittelija, vaan kirjoittaa historioitsijan näkökulmasta.

Koemme juuri nyt kaikkien aikojen mittavimman muuttoliikkeen maaseudulta ja kylistä kaupunkeihin. Jossakin maailman kolkassa muuttaa joka päivä 200 000 ihmistä maalta kaupunkiin. Ihmiset ovat eläneet kaupunkiyhteisöissä yli 6 000 vuotta, mutta vasta muutaman vuoden ajan kaupungeissa elävä populaatio ylittää maaseudulla ja kyläyhteisöissä elävien ihmisten määrän. Onko tämä hyvä vai paha asia, väestön lisääntymisen ongelmia ratkaiseva vai siihen liittyviä vaikeuksia lisäävä, siihen on monta ristiriitaista vastausta. Muutosliike on kuitenkin ollut historiallisesti väistämätön. Siihen on ollut paljon syitä; teollistuminen, nälänhädät, ympäristökriisit, sodat, henkilökohtainen päivittäisen selviytymisen turvaaminen, seikkailunhaku, seuran kaipuu, innovaatioiden kehitys, muutoksen tarve… syitä on yhtä monia kuin muuttajia. Jollain lailla yhteisiä tekijöitä muutosliikkeelle on ainakin kaksi; joko henkilökohtaisen elämänlaadun tai taloudellisen tilanteen parantamistoive.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Toimitus Author

Vastaa