TEKSTI: ARI LAITALA, JAMIE DONOVAN JA SUSANNA KARI
Maankäyttö- ja rakennuslaki uudistuu – edelleen, ja nyt nimellä Kaavoitus- ja rakentamislaki. Lausunnolla olleen lain lausuntoaika päättyi 7.12.2021. Teemme lyhyen katsauksen lausuntokierroksen antiin.
Uudistuksen päätavoitteita ovat hiilineutraali yhteiskunta, luonnon monimuotoisuuden vahvistaminen, rakentamisen laadun parantaminen sekä digitalisaation edistäminen.” Näin kuvataan uudistuksen tavoitteita sivustolla mrluudistus.fi. Uudistuksen päätavoitteet kuulostavat erinomaisen tarpeellisilta, suorastaan välttämättömiltä. Lain tavoitteet ovatkin saaneet yleistä kiitosta, mutta yksityiskohtiin kritiikki alkaa kasvaa. Moitteita on saanut lakiluonnoksen raskaus ja asioiden monimutkaistaminen. Kritiikki on ollut varsin laajaa ja terävääkin, ja jotkin tahot ovat vaatineet jopa koko lakiuudistuksen peruuttamista.
10 vuotta uudistamistarvetta
Vuonna 2000 voimaan tullutta Maankäyttö- ja rakennuslakia arvioitiin heti tuoreeltaan vuosina 2001 ja 2002 sekä kattavammin vuonna 2005. Samalla lakia on tosiasiallisesti uudistettu varsin ahkerasti koko sen voimassaolon ajan. Sen nykyisestä noin 300 pykälästä mainitaan noin sadan olevan alkuperäisiä, alkuperäisessä muodossaan.
Uudistustyön voi sanoa varsinaisesti käynnistyneen alkuvuonna 2012 kun Maankäyttö- ja rakennuslain kokonaisarvioinnille asetettiin seurantaryhmä. Arvioinnin tarkoituksena näyttää olleen lähinnä sen arviointi, missä vaiheessa kokonaisuudistus tulisi tarpeelliseksi. Seuraavina vuosina valmistuukin joukko uusia selvityksiä.
MRL:n kokonaisarviointi valmistui alkuvuodesta 2014. Varsinaiseen uudistustyöhön ryhdytään 2018, jolloin julkaistaan keskustelupaperi maankäyttö- ja rakennuslain uudistamisen suuntaviivoiksi, päiväyksellä 22.4. Ympäristöministeriö asettaa 24.4.2018 parlamentaarisen seurantaryhmän ja työryhmän. Seurantaryhmässä on siis edustajat kaikista eduskunnassa olevista puolueista. Tämä ennakoi osaltaan sitä, että työ jatkuu tulevien eduskuntavaalien jälkeen, mahdollisesti uudella hallituspohjalla, kuten sitten kävikin.
Lue koko artikkeli PDF-muodossa: