Π:n päivänä herran vuonna 2022

TEKSTI: ARI LAITALA
Tänä vuonna piihin liittyvät ajatuksemme ovat ukrainalaisten matemaatikkojen luona. Piin päivänä 3/14 esille nousevat erityisesti Chudnovskyn matemaatikko­veljekset David ja Gregory, jotka ovat ­tunnettuja mm. piin desimaaleja laskevasta algoritmistaan.

Chudnovskyn veljekset David (s. 1947 Kievissä) ja Gregory (s. 1952 Kievissä) kiinnostuivat jo varhain matematiikasta. Heidän isänsä toimi teknillisten tieteiden professorina ja toi kerran kotiin kirjan ”What is mathematics”. Tämä sai Gregoryn jo varhain tekemään päätöksen siitä, että hänestä tulee matemaatikko. Gregory valmistui Kievin valtionyliopistosta 1974 ja väitöskirja valmistui jo seuraavana vuonna Ukrainan kansallisten tieteiden akatemiasta.

Gregory oli jo tuolloin sairastunut lihastoimintaa heikentävään neurologiseen sairauteen. Perhe anoi mahdollisuutta matkustaa pois Neuvostoliitosta, mm. paremman hoidon saamiseksi. Haluun lähteä vaikutti myös KGB:n painostus, joka mahdollisesti liittyi heidän juutalaiseen taustaansa. Amerikkalaisten ystävien tuella perhe pääsi lähtemään Yhdysvaltoin ja asettui New Yorkiin.

Veljekset jatkoivat matemaattista uraansa monilla eri matematiikan osa-alueilla, mm. lukuteoriaan liittyen. Aikakauslehti The New Yorkerin artikkelissa 1992 monet matemaatikot mainitsivat Gregoryn olevan aikansa paras matemaatikko. Urakehitystä hankaloitti jossain määrin kuitenkin se, että veljekset halusivat tehdä tiivistä yhteistyötä ja asua nimenomaan New Yorkin seudulla. Vuonna 1997 veljekset palkattiin professoreiksi Brooklynin polyteknilliseen yliopistoon.

Lue koko artikkeli PDF-muodossa:

Ari Laitala Author

Vastaa